Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

14. etno festival

Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik je organiziralo v dvorani Dolanka v soboto, 17. junija, že 14. etno festival. «Nastopila sta dva slovenska društva, štiri srbska iz Slovenije, eden iz Srbije in eden s Hrvaške,« je po nastopu povedal predsednik Cvijetin Nešković. »Letos praznujemo 20 let društva, s folkloro pa smo nastopili štirinajstkrat - dvakrat v Gorah, dvakrat na Dolu in dvanajstkrat v Hrastniku.« Tako že dve desetletji ohranjajo tradicijo, kulturo, jezik in umetnost srbskega naroda. 

 

Skozi etno pesem in ples so se sprehajali od Gorenjske, Dolenjske, slavonske ravnine in Bačke vse do juga Srbije. Sama beseda "etno" govori o več zvrsteh glasbenih žanrov, ki kažejo na izvirno ljudsko glasbo določenega naroda ali podnebja. Tokrat so to predstavljali GRADSKI HOR ZORA SRBOBRAN, VOJVODINA – SRBIJA, Srpsko kulturno društvo PROSVJETA iz OKUČANA, Hrvaška, Kulturno umetniško društvo MLADOST LJUBLJANA, Kulturno umetniško društvo SVOBODA IZ TRBOVELJ, Kulturno društvo Brdo Kranj, Kulturno umetniško društvo BRUSAČI iz RADEČ, Srbsko kulturno in humanitarno društvo DESANKA MAKSIMOVIĆ CELJE ter domačini - Srbsko kulturno društvo SAVA.

 

Festival je uradno odprl župan Miran Jerič, obiskovalce sta nagovorila tudi predsednik občine Srbobran gospod Neško Čestića in Drago Vojvodić iz Zveze srbskih društev Slovenije. 

 

Program je simpatično povezovala Tamara Jovičič, ki je bila dolgoletna članica srbskega društva Sava, zdaj pa že dve leti živi v Novem Sadu, kamor se je preselila po 16 letih življenja v Trbovljah. »Pogosto se vračam, saj v Zasavju še vedno živijo moji starši in brat,« je povedala po končani prireditvi.

 

 

Zahvalila se je vsem, ki so omogočili etno festival, še posebej občini Hrastnik in Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti. Vse tiste, ki bi želeli sodelovati v folklorni sekciji, pa je obvestila, da bodo od septembra dalje vaje vsako nedeljo v telovadnici hrastniške šole. »Vidimo se na petnajstem etno festivalu v naslednjem letu,« je zaključila Tamara Jovičić.

 

 

Besedilo: Fanči Moljk

Foto: Branko Klančar