Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

14. pohod v Šavno Peč je privabil okoli dvesto pohodnikov

»V Sloveniji imamo 35 pohodnih poti, ki se imenujejo po znanih književnikih, le vaša, Sovretova, se imenuje po prevajalcu,« je dejal med drugim slavnostni govorec Aleš Berger v soboto, 7. oktobra, v Šavni Peči.

 

Letošnji Prešernov nagrajenec in prejemnik mnogih nagrad, tudi Sovretove, je pohvalil krajane, da so spoznali veličino svojega imenitnega rojaka in mu temu primerno posvečajo svojo pozornost. Prevajalsko delo pa je slikovito primerjal s potjo, na katero povabiš tujca in ga vodiš v deželo maternega jezika do konca poti – takrat je prevajalsko delo opravljeno. Sledi še natis knjige in hoja do ljudi. Največje zadoščenje predstavlja prevajalcu zahvala posameznika, je dejal, ki je vesel prevoda, sicer bi mu bila knjiga nedosegljiva. Navdušen je, da podeljujejo Sovretovo nagrado že vse od leta 1964 naprej vrhunskim prevajalcem, česar bi bil vesel tudi Anton Sovre.

 

Prireditev je najprej pozdravil predsednik KS Krnice-Šavna Peč Janez Lušina in obiskovalce povabil tudi v dom krajevne skupnosti, kjer je na voljo razstava življenja njihovih prednikov in v kaščo z etnološko dediščino in Sovretovo zapuščino. Upa, da se prihodnje leto prvo soboto v oktobru spet vidimo.

 

Pohoda se zadnja leta redno udeležuje tudi Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka, ki ima po očetu zasavske korenine. Iz Ljubljane prihaja tudi domačinka Hedvika Pavlica, pobudnica obeležja.

 

Prvič sta obiskala Šavno Peč tudi sorodnika – hči Sovretovega nečaka in slikarja Sava Sovreta, Jelena Svetlana Sovre in eden izmed njegovih štirih vnukov Claudi Sovre Mikelj. »Iskrena hvala za čudovit sprejem v vašem kraju in ganljiv prikaz vsega, kar je povezano z našim genijem,« je bila ganjena Sovretova pranečakinja. »Naslednje leto pripeljeva še druge.«

 

V kulturnem programu je sodelovala Glasbena šola Hrastnik s harmonikarjema Antonio-m Jukićem, Žanom Ramšakom ter citrarko Uršo Šmid, pela pa je Gaja  Kolenc, drugo uvrščena na letošnjem tekmovanju Slovenska nota 2017 za neuveljavljene pevce.

 

Na koncu so dobili priznanja posamezniki, ki so prehodili Sovretovo pot petkrat in desetkrat. Podelila in čestitala jim je Fanči Moljk, ki je to pot začrtala in oživela.

 

Prejemniki za petkratno udeležbo: Radmila Odžić, Venčeslav Cvelber, Lea Bartelme, Marija Urbanija, Jure Blažko in Lina Golotič. Desetkrat so prehodili pot Alojz Čebin, Vera Radi in Darko Omrzu.

 

Poleg zasavskih pohodnikov so prišli tudi udeleženci iz Ljubljane, Slovenskih Konjic, Laškega, Blance, Krškega, Sevnice in Celja. Najmlajša udeleženka pa je bila dveletna Luna Emma Zakotnik, ki je s svojima staršema poskrbela za mednarodno udeležbo. Mama Catalina, Romunka, in oče Miha živijo namreč v Ameriki. V Šavno Peč pa so prišli s prijateljem Jurijem Kunaverjem, ki prevaja urugvajske avtorje, pišoče v španščini.

 

Obiskovalcev je bilo tokrat okoli dvesto. 104 se jih je vpisalo na železniški postaji v Hrastniku, na Dolu pa 19 - od tega deset oseb Društva popotnik lahkih nog naokrog iz Slovenskih Konjic. Ker se vsi ne vpišejo oziroma pridejo tudi z avtomobili, jih je bilo na cilju okoli dvesto.

 

Sovretov pohod je bil tudi tokrat pod okriljem Knjižnice Antona Sovreta, Turističnega društva Hrastnik in Občine Hrastnik. Za dobro počutje so poskrbeli tudi krajani Krnic z bogato postrežbo v vasi in Doberškovi s Kovka. Za okusno enolončnico pa ekipa gostišča Zadružni dom iz Čeč.

 

Aleš Berger, slavnostni gost iz Ljubljane, ki preživi veliko časa tudi v Solkanu, ni skoparil s pohvalami: »Prijazni krajani, prijetni odzivi, lepa pokrajina, še vreme je bilo naklonjeno…«

 

Fanči Moljk