Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

15. Etnofestival Hrastnik 2018

Varuhi srbske identitete v Zasavju, člani in vsi tisti, ki podpirajo Srbsko kulturno društvo »Sava« Hrastnik, so v soboto, 30. junija 2018 izvedli že 15. Etnofestival v Športni dvorani v Hrastniku.

 

Specifičnost tega dolgoletnega festivala je dejstvo da dogodek združuje ljubitelje pesmi in plesa, ne glede na kulturološke, religijske ali ljudske korenine. V skladu s tem, je občinstvo na letošnjem Etnofestivalu uživalo v umetnosti katera izhaja iz okolice Bujanovca in Beograda, ter z Grmeča, v slovenskih, medžimurskim in številnim drugim plesom.

 

Povezovalka programa Tamara Jovičić je pozdravila goste, med katerimi so bili: Miran Jerič, župan občine Hrastnik, Ivana Jakšić Matović, prvi sekretar in konzul v Veleposlaništvu Srbije v Ljubljani, Lazar Mandić, podžupan občine Raška, Spasoje Andrić, načelnik občinske uprave in Maja Vujanec, šef kabineta župana Raške, Blaž Rojko, predstavnik območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Soniboj Knežak ,poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Miran Skobe, predstavnik občine Trbovlje in vodja Oddelka za finance, proračun in družbene dejavnosti, protojerej-stafrofor Milan Duduković, paroh celjski, Dražen Babić, direktor in Milan Kukavica, sekretar Javne ustanove »Kulturno izobraževalni center Novi Grad«, Danica Glukčević, predsednica Upravnega odbora KUD »Raška«.

 

Prisotnim, občinstvu in sodelujočim, so se s pozdravnimi nagovori obrnili Lazar Mandić, podžupan občine Raška in Ivana Jakšić Matović, konzul v Veleposlaništvu Srbije, potem je Miran Jerič, župan občine Hrastnik nagovoril prisotne in izrazil besede dobrodošlice nastopajočim in gostom, ter odprl letošnji Etnofestival.

 

15. Etnofestival so odprli domačini, člani veteranske skupine Srbskega kulturnega društva »Sava« Hrastnik s »Plesi iz Leskovca« in dokazali da se izplača ves trud in napor, ki so ga vložili v vaje in priprave. Dokazali so tudi da jih opravičeno imamo za tiste, ki nadaljujejo srbsko tradicijo, običaje in kulturo v Zasavju. Enako dobro so odplesali »kolo« in organizirali štiridnevno gostovanje za prijatelje iz pobratene občine Raška.

 

Kulturno umetniško društvo »Raška« prihaja iz občine Raška, ki je pobratena z občino Hrastnik. Društvo je aktivno od leta 1998 in imajo zelo pester repertoar iz številnih etnokoreoloških področjih z več kot 20 koreografij, od visoko stiliziranih do izvirnih ljudskih. Svojo kvaliteto dokazujejo tako ker so nosilci številnih priznanj s področja ljudske ustvarjalnosti: najboljša folklorna skupina »Balkan Folk« festival iz leta 2006, v Grčiji, »Srebrni opanak« na Saboru folklornih ansamblov Srbije za koreografijo »Što mi je merak«, koreografa Marka Ivanovića, kot tudi bronaste in srebrne plakete s Festivala folklornih ansamblov kulturno-umetniških društev Srbije. Prva njihova točka na Etnofestivalu so bili »Plesi iz Bujanovca«, avtor koreografije Milorad Runjo. V svoji naslednji točki so odplesali »Plese iz okolice Beograda«, v prelepih, razkošnih nošah.

 

Posebna čast je bila gostiti zakonski in umetniški par, Jovanko in Ljubodraga Mijajlovića iz Vareva pri Raški. »Čeprav smo preživeli že sedem desetletij, nam je veliko zadovoljstvo potovati po Matici in Evropi, igrati in plesati. Radi veselimo ljudje z našim znanjem in spodobnostjo. Se trudimo da ohranimo tradicijo in tiste prave, stare načine petja in igranja na instrumentih. Ja igram na različne piščali (frule), druge instrumente, Jovanka pa igra z »tepsijo« in številnim drugim tradicionalnim instrumentom«, je rekel Ljubodrag. Občinstvo je bilo zelo navdušeno s pojavo Jovanke, njene »tepsije«, kot tudi Ljubodraga in piščali (frule). Jovanka je poudarila: »Najde se včasih nekdo pri meni, v naših krajih, ki pravi da igranje s »tepsijo« ni stari običaj, ter pač da sem to jaz izmislila. Vendar, ni res, to je zelo stara umetnost. Mene je naučila moja babica, jaz sem pa naučila svojo vnukinjo, in tako se ta sposobnost prenaša s kolena na koleno.« Ljubodrag in Jovanka so navdušili občinstvo s svojo energijo in ljubeznijo katero gojijo do ljudske pesmi, ustvarjalnosti in tradicije, kar je več kot očitno v njihovih nastopih.

 

Dolgoletni prijatelji, Kulturno umetniško društvo »Una«, Novi Grad, Republika srbska, so kakor tudi večkrat do sedaj, obogatili program Etnofestivala v Hrastniku. Izvajali so »Plese z Grmeča« in »Plese iz Zgornje Pčinje«, in, kakor je to po navadi na njihovih nastopih, odlični pevci moške in ženske pevske skupine KUD »Una« so odpeli nekaj pesmi iz Republike srbske.

 

Tudi, že dolga leta, obstaja sodelovanje med SKD »Sava« Hrastnik in Folklorno skupino »Svoboda« iz Trbovelj. Člani plešejo plese iz skoraj vseh slovenskih regij, tokrat so odplesali splet »Koroških plesov«. Veselje v druženju in ljubezen do slovenske ljudske ustvarjalnosti so predstavili tudi člani folklorne skupine »Javorje« iz Šmartnega pri Litiji. Pesem in ples so spremljali človeka skozi celo življenje in vse bistvene dogodke, a Folklorna skupina »Javorje« je odplesala ples, ki spremlja krst otroka – »kurji tajč« in ples z svatbe – »lisičji rep in poušter tanc«.

 

Mladi up v igranju na klavirsko harmoniko ,Antonio Jukič, je igral slovensko pesem »Na Smokuški planini« in »Madžarski čardaš«, občinstvo je posebej presenetil z zadnjo točko – »Užičko kolo«. Toni, kakor ga prijatelji kličejo, je povsem opravičil eno zlato in dve srebrni priznanji z Mednarodnega tekmovanja Avsenik.

 

Prvič so v Hrastniku gostovali člani Medžimurskega folklornega društva Ljubljana z koreografijo, ki nosi naziv »Fašnik«. »Fašnik« pomeni karneval, zaradi tega so v koreografijo uvrstili tradicionalne maske »čaple«. Te so živih barv, se ne dajo na obraz, ampak se nosijo nad glavo. V igri »Fašnik« so obvezni tudi liki Romkinj z otrokom in svatje, ki simblizirajo plodnost in bogastvo vegetacije.

 

Kulturno umetniško društvo »Mladost« iz Leobersdorfa, Avstrija, aktivno izvaja številne aktivnosti s katerim svojim članom in lokalni skupnosti omogoča nadaljevanje srbske tradicije. Skozi folklorne sekcije, pevske skupine, kreativne delavnice in skozi organizacijo različnih dogodkov, predstavljajo svojo kulturo in običaje. V Hrastniku so odplesali »Plese iz okolice Niša«.

 

Prijatelji iz Velenja, Srbsko društvo Dr. Mladen Stojanović« so polepšali večer s »Plesi iz Levača«. Levač je del osrednje Šumadije, za kateri menijo da je eden izmed najlepših območjih Srbije, zaradi izvirov in rek, raznolikosti zdravilnega zelišča in živalskega sveta. Skozi dolgo zgodovino tega naravno bogatega območja so se pojavile in se razvijajo številne pesmi in plesi, katere so prijatelji iz Velenja prikazali na 15. Etnofestivalu.

 

Po koncu umetniškega programa so bili vsi udeleženci Etnofestivala in člani Srbskega kulturnega društva »Sava« Hrastnik, povabljeni na večerjo in druženje ob živi glasbi v Športni dvorani Hrastnik.

 

15. Etnofestival so podprli: Občina Hrastnik, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Srbije – Uprava za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji in številni drugi sponzorji in donatorji.

 

Poleg Kulturno umetniškega društva »Raška« iz pobratene občine je prišla tudi delegacija Občine Raška, kakor tudi rok skupina »R.U.L.J.A.«. glasbena skupina je nastopila v petek, pred Etnofestivalom, v Mladinskem centru Hrastnik, pa tudi po Etnofestivalu, v nedeljo, skupaj z Rudarsko godbo Hrastnik na koncertu v Športni dvorani.

 

SKD »Sava« Hrastnik, s predsednikom Cvijetinom Neškovićem na čelu in Slavico Tripunović, častnim članom, so prevzeli na sebe veliko odgovornost, pa tudi zadovoljstvo. KUD »Raška« so organizirali izlet na bližnje bazene v Rimske Toplice in Ljubljano, nastope na Etnofestivalu in druženje po njem. V nedeljo so se člani SKD »Sava« in KUD »Raška« družili na pikniku v Gorah. Imeli pa so tudi kratek  seminar, v okviru katerega so se veterani SKD »Sava« poskušali naučiti, nekaj plesnih korakov plesov iz okolice Raške, kot so »đurđevka« in »sitni kolo«.

 

Ves čas večdnevnega programa, so člani in vsi tisti, ki podpirajo Srbsko kulturno društvo »Sava« Hrastnik, bili zedinjeni v želji da bi se gosti pri njih počutili domače, kakor tudi v medsebojnem razumevanju in podpori. V pričakovanju 16. Etnofestivala naslednje leto, citat Rastka Nemanjića iz okolice Golije: »Nikdar, o čeda in bratje, ne spoštujte tisto kar škodi, a da se izogibamo tistem kar nas rešuje.«

 

Tekst: Tamara Jovičić

Foto: Branko Klančar, Ljoba Klanče

Prevod: Dušan Jovanović