Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Anita Napret prejela priznanje evropske pešpoti po več kot 30 letih

V zadnjem tednu maja, posvečenem tednu gozdov, so bili različni dogodki; med njimi tudi srečanje evro popotnikov 2018, ki je potekalo po Evropski pešpoti E6 od Jevnice do Županove jame. Hrastniška skupina se je priključila pohodnikom drugi dan, v soboto, ko je evropska pešpot E6 vodila od Grosupljega do vasi Cerovo in do Županove jame.

Na Cerovem je bila najprej svečana otvoritev nadgradnje naravoslovne krožne učne poti Po sledeh vodomca in vaškega jedra Cerovo.

Potem pa še naprej po E6 do veličastne Županove jame z vodenim ogledom. Mimogrede: prehoditi je treba dvakrat po 480 stopnic.

Ob 15. uri je bila svečanost ob srečanju evro popotnikov 2018 in velika kulturno zabavna prireditev, kjer so govorci poudarjali pomembnost naravnega zaklada – gozdov in podelili priznanja za prehojene E6  v Sloveniji. Med temi je bila tudi Anita Napret, aktivna članica hrastniškega plezalnega društva Pod Škalo, doma v Sedražu.

»Ciglerjevo pot od Dravograda do Jadrana sem prehodila že pred več kot 35 leti,« je smeje pripovedovala Anita, »vendar takrat niti nisem vedela, da lahko dobiš priznanje. Jaz sem le pridno zbirala žige in bila vesela, da sem lahko hodila. Ker sem bila lani s Sevničani v Radljah, kjer je potekala podelitev teh priznanj, mi je predsednik komisije te poti, in tudi sicer priznani gozdar Jože Prah predlagal, da predložim dokazila ...«

In kako je potekala ta pot? »Med tridnevnimi prvomajskimi prazniki sem se z bratom in znancem iz Laškega odpravila z avtobusom do Radelj, potem pa peš čez radeljsko polje na Malo Kopo in čez slovenjgraško letališče proti Javorju, čez  Sleme, Bele vode, od tam pa v Mozirje in do Trojan. Potem smo se z busom vrnili domov. Naslednje leto sem se spet z busom vrnila na Trojane. Prav tako med prvomajskimi prazniki - tokrat štiridnevnimi. S prijateljem sva začela pešpot proti Turjaku, Ložu, snežniškemu gradu in naprej vse do morja - Kastav pri Rijeki.«

Organizator pohoda E6 po Dolenjski je bila KEUPS v sodelovanju z Občino Grosuplje in Društvom Cer Cerovo.

 

Fanči Moljk

Fotografije: arhiv A.N.