Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Branka Jovičić, oskrbnica v Gorah, energetski vrelec brez konkurence

 

Branka Jovičić je pripravila v petek, 8. septembra, praznovanje ob svoji 10. obletnici dela oskrbnice v planinskem domu Gore. Naslov smo povzeli iz objave sestavka na siol.net, ko so se novinarji ob izbiri naj koče leta pogovarjali z nekaterimi oskrbniki. Tudi z Branko.

 

Na igrišču v bližini doma je najprej igrala steklarska godba, sledile so številne čestitke ob obletnici – od posameznikov in društev. Tako ji je Vidko Jerič, predsednik PD Dol pri Hrastniku, poleg želja za dobro sodelovanje tudi v bodoče, izročil priznanje društva in bon za krajši dopust v bližnjih termah. In bil zadovoljen, da se zadnjih deset let slišijo o domu same dobre stvari.

 

 

Župan Miran Jerič je vesel, da se obiskovalci radi vračajo, saj so vedno deležni prijaznega sprejema in kulinaričnih dobrot. Prepričan je, da bo tako tudi v bodoče in bodo Gore odigrale pomembno vlogo pri turistični ponudbi Zasavja. Spomnil je na zapis iz Dela, ki predstavlja Zasavje kot neodkrit kolesarski biser.

 

»Turno kolesarski tabor, ki poteka v organizaciji Planinske zveze Slovenije po raznih delih naše dežele, je sredi avgusta odkrival zasavske hribe in doline,« je povedal. »Tretji dan so kolesarili od Trbovelj skozi Hrastnik, na Mrzlico, Kal, do Marnega in v Gore. Brankina postrežba in dobrodošlica je bila kot jagoda na torti, so izjavili navdušeni kolesarji.« Ob njeni obletnici pa bo darilo občine pomoč pri urejanju kopalnice.

 

Obdaril in čestital ji je tudi Soniboj Knežak, predsednik steklarske godbe, ki jo vedno pripelje na kraj, kjer je zaželena. Steklarna je v preteklosti velikokrat reševala probleme doma, zaposleni pa Gore tudi zdaj pogosto obiskujejo.

 

Ivan Hršak, poslanec Desusa, ji je izročil darilo, v katerem so bile skrite besede, ki se jih je zelo razveselila: »Vsemu boš kos!«

 

Prijatelji in sosedje, ki jim je Branka neizmerno hvaležna, da ji stojijo ob strani in ji pomagajo na vsakem koraku, so ji prinesli veliko škatlo. »Verjetno ste zavili kak multipraktik, da bi me razbremenili,« je komentirala smeje.

 

Sledil je govor Branke, kjer je nazorno in duhovito povzela življenje v teh desetih letih. Začetek ni bil rožnat, se spominja. Oprema je bila dotrajana, obiska malo. Ves čas so pomagali člani PD Dol in župan Občine Hrastnik. Pa se je obrnilo. Od 60 kosil so kmalu postregli s 120 do 160 kosili na dan ob koncu tedna. Zaslužni so obiskovalci, ki so ekipi v Gorah zaupali in prihajali k njim, je prepričana. Leta 2015 so izdali na primer 3850 računov, naslednje leto 1000 več, zdaj že povprečno 600 računov na mesec. Število prenočišč se je dvignilo za 500 %. Gostje prihajajo od povsod. Gostili so že Estonce, Ruse, Izraelce, Turke, Grke, ... in seveda sosednje države. "V teh letih smo povsem obnovili hišo. Zamenjali smo vse - od oken do vrat, streho, ploščice, postelje, kurilno olje z drvmi, postavili smo čistilno napravo, uredili okolico. Čaka nas samo še prenova kopalnic." Zaposlene ima štiri ljudi, večkrat pa priskočijo na pomoč upokojenci in študentje.

 

Ker je bilo vreme bolj kislo, je mnoge obiskovalce zadržalo doma. Pa je vzdržalo in prisotni so se kmalu vrteli v ritmu dalmatinskega pevca Dilaileja, kot ga kličejo in kasneje v taktih rock skupine Ko -pije s Ptuja.

 

Obiskovalci so bili navdušeni nad golažem, ki ga je skuhal domačin Matevž Vičič in je bil Brankino darilo za obiskovalce. Otroci pa so se spuščali po napihljivem gradu, tako da jim ni bilo dolgčas. Naslednji dan ga je sponzorirala Želodkom na Dolu, ki so pripravili svoj veliki festival. Frizure pa je otrokom urejala Jerneja Lavriha, bodoča frizerka.

 

»Se vidimo čez deset let,« so se poslavljali prijatelji Gor in Branke Jovičić v poznih urah praznovanja. Je vedela, da jo le dražijo.

 

 

Besedilo in fotografije: Fanči Moljk