Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Čemaž na sto in en način

Članice Društva za zdravilne rastline Zasavje so pripravile v avli  Delavskega doma Zagorje razstavo o čemažu oziroma jedeh, ki jih pripravljamo iz njega. Na odprtju je v petek, 5. maja, nastopala folklorna skupina iz Trbovelj, VPC Zagorje in harmonikar Sergej. Dogodek so poimenovali Zeleno, ljubim te zeleno.


S svojimi izdelki so se predstavili tudi Društvi podeželskih žena in deklet iz Trbovelj in Hrastnika ter zagorski šolarji. »Tudi me smo pripravile nekaj zanimivih jedi iz divjega česna kot ga tudi imenujemo,« je dejala Milena Zupan z Dola pri Hrastniku. »Sicer pa smo lahko poskušali z uporabo čemaža različne namaze, juhe, omake, pecivo pa tudi zavitke, kruh in še sto drugih jedi.«


V kulinariki posvečajo čemažu zadnjih deset let veliko pozornosti, saj se zavedajo zdravilnih učinkov, ki so jih cenili že stari Rimljani. Prav tako vedno bolj cenijo pestrost jedi, ki jih lahko napravimo iz čemaža.


Na razstavi so poleg razstave člani OZRK Zagorje prikazovali temelje postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, s katerim so pritegnili veliko pozornost obiskovalcev.

Fanči Moljk
Fotografije: Milena Zupan