Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Četrtkov literarni večer z EVS prostovoljkami v Zmajevi luknji

V okviru projekta Evropske prostovoljske službe (EVS) so na izmenjavi v vseh treh mladinskih centri Zasavja prostovoljke, ki spoznavajo našo kulturo, jezik in si pridobivajo neprecenljive delovno - prostovoljske izkušnje. To so Justina iz Hrastnika, Csilla iz Trbovelj in Riina iz Zagorja.

 

Zmajevka Mojca Bovhan razloži: »Dekleta so zvedela za našo bukvarno na Dolu pri Hrastniku, jo obiskale in jo takoj vzljubile. Ob kapučinu se nam je porodila ideja o literarnem večeru, na katerem bi predstavile vsaka svojo domovino in njeno poezijo...«

 

Tako smo v četrtek, 30. novembra, slišali, kako zveni poezija v litovskem, estonskem, romunskem in madžarskem jeziku. Justina prihaja iz Litve, Csilla iz Romunije, Riina iz Estonije. Pesmi, ki so jih prebrale, so imele prevedene tudi v angleščino, za tolmačenje pa je poskrbela Mateja Jecl. Z veseljem smo prisluhnili melodiji nam skorajda nepoznanih jezikov. Predstavile so nam tudi dežele, iz katerih prihajajo, zgodovino le - teh in nekaj posebnosti njihovih jezikov. Justina nam je spekla kolač in ob čaju so mlada dekleta naredila čudovito vzdušje. Tudi v slovenščini so se preizkušale.

 

»Potem smo se  zapletli v prijeten klepet, prežet s smehom in dobro voljo in  kar nismo se mogli odpravit domov. After party je popolnoma uspela,« dodaja Mojca.

 

Škoda le, da mimoidoči ne pogledajo v njihovo izložbo, kjer vedno obveščajo, kaj pripravljajo. Dolani zamujajo veliko imenitnih dogodkov.

 

Fanči Moljk