Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Desa Muck ima rada Zasavje

Desa Muck, pisateljica, scenaristka, humoristka in kolumnistka, je med najbolj želenimi gosti na slovenskih šolah in v knjižnicah. V četrtek, 13. aprila, je gostovala v Knjižnici Antona Sovreta  Hrastnik, kjer je predstavila svojo novo knjigo Takole bom rekla. Govorila pa je seveda tudi o drugih rečeh.

 

Pohvale o njenem načinu pisanja lahko preberemo na platnicah, kjer so jih zapisali dr. Miha Mazzini, Elena Pečarič, pater dr. Karel Gržan in Iztok Mlakar. Gržan na primer pravi, da bi morale biti kolumne na recept v lekarni, saj spravijo bralca v dobro voljo in smeh, kar je zelo priporočljivo za zdravje. Pa še zapis njenega imena in priimka na robu knjige je pokončen, kar je oblikovna posebnost.

 

Kolumne so vredne ponatisa, saj s svojim pisateljskim talentom, duhovitostjo in samoironijo bralce povsem očara. »Tako dobro zapisuješ besede, da se jih sliši,« je zapisal Iztok Mlakar. Loteva se svojih problemov pa tudi dogajanja v družbi gleda s kritičnimi očmi. Pri tem se strinja s svojim velikim prijateljem dr. Gržanom, ki pravi, da je potrebno o hudem izkoriščanju malega človeka, narave in živali glasno in brez strahu govoriti na vseh ravneh, saj je ta model ekonomije oziroma kapitalizma povsem zgrešen.

 

Na vprašanje, kako se počuti v Zasavju, je povedala, da je to njena najljubša regija – poleg Prekmurja. Zanimiva se ji zdi neka otožna turobnost industrijskih krajev, pa tudi ljudje so prijetni, pravi. Predstavili smo ji nekaj privlačnih turističnih točk v Zasavju kot  zasavski hribi, cicko, Sovretovo rojstno vas, »Provanso« na Marnem, marionete in hrastniški bazen. Tega pa smo ji kar podarili, saj vemo, da nadvse rada plava in se počuti v vodi bolje kot na suhem. Je rekla, da ga bo gotovo kdaj obiskala, do takrat pa bo zadostovala slika bazena, ki jo je dobila v dar.

 

Seveda nismo mogli mimo Alpske sage, novega muzikala, za katerega je napisala scenarij. «Zelo sem navdušena nad izvedbo,« je rekla, »in vsi po vrsti so se zelo potrudili, da je predstava nadvse imenitna ...« Povedala je, da so jo nekateri igralci povsem presenetili.

 

Desa pa je presenetila z dejstvom, da bo naslednji dve knjigi, ki jih piše za otroke, tudi sama ilustrirala. Že nekaj let obiskuje namreč likovno delavnico pa tudi sicer imajo njene korenine ugodna tla – je v sorodu z znano slovensko ilustratorko Marlenko Stupica, ki je opremila že več kot sto otroških knjig in slikanic.

 

Predstavila je tudi novo založbo Muck Blažina, ki sta jo ustanovila s svojim simpatičnim partnerjem Igorjem Blažino v Mokronogu, kjer stanuje že vrsto let. Za izdajo njenih knjig bo ta način bolj ugoden.

 

Desa deluje umirjeno, iskreno, hudomušno, tako da so obiskovalci, ki so tudi prišli do besede, ocenili večer kot izjemno zabaven in prijeten.

 

Fanči Moljk