Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Dolski gledališčniki na delavnici v Novi Gorici in Kopru

V soboto, 18. novembra, je potekala v Novi Gorici v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti delavnica za igralce in režiserje ljubiteljskih gledališč. Udeležili so se je tudi štirje igralci KD Svoboda Dol: Nisa Gabrijela Hribernik, Marija Hafner ter Andreja in Jani Zore.

 

Vodila jo je Maja Gal Štromar, dolgoletna strokovna spremljevalka in selektorica srečanj različnih gledaliških festivalov v okviru JSKD.

 

Štromarjeva je tudi pisateljica in pesnica, prevajalka, filmska in gledališka igralka in odlična gledališka pedagoginja. »Maja nas je res »razturala«, razlaga vedno nasmejani Jani Zore, »saj smo bili sedem ur v akciji z drugimi gledališkimi amaterji, sedem ur odkrivali svoje potenciale, sedem ur doživljali fantastične občutke pri vključevanju v igro telo, glas, gib, tekst...«

 

Marija Hafner pa je dodala: »Pregledali smo tehnike, ki pomagajo pri izoblikovanju gledališkega monologa. Mentorica Maja Gal Štromar nas je navdušila s svojim znanjem in pozitivno energijo ter tudi nas popeljala v svet igranja. Ob njej še posebej začutiš spoštovanje do gledališkega dela. Naša skupina pa monologa ni izvajala, ker nam je zmanjkalo časa.«

 

Prav tako sta bili navdušeni nad šestdnevno delavnico Polona Romih in Maja Masel, članici dolske gledališke skupine, ki je bila julija v Kopru. Raziskovali so, kaj vse je komedijski potencial, kaj so komedijske oblike, izrazna sredstva, kako komedijske elemente v uprizoritvi podpreti, razviti in izumiti. Vsi člani delavnice so prejeli tudi potrdila o udeležbi.

 

Fanči Moljk

Slike: arhiv GS Dol