Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Drugi in tretji dan poletnega festivala knjižnice

Drugi dan, posvečen gasilski dejavnosti, se je začel popoldne ob 14.uri, ko sta gasilca Jože Drugovič in Janez Košir pred knjižnico vodila otroško delavnico Gasimo skupaj z gasilci.

 

Ob 18.uri pa so imeli v knjižnici temo Pogled na nesrečo skozi oči gasilca, ki so jo vodili Urban Romih, namestnik poveljnika GZ Hrastnik, Goran Povše, podpoveljnik GZ Hrastnik in poklicni gasilec Gasilskega zavoda Trbovlje in Tomaž Žagar, poveljnik PIGD Steklarna Hrastnik. Zavrteli so dva učna filma, ki sta prikazala reševanje požara v tunelu in simulacijo  začetka požara v stari hiši, ki so jo opremili s senzorji.

 

Tretji dan gasilskih aktivnosti je bil še posebno svečan. Ob 17.uri so imeli v Delavskem domu slavnostno akademijo v počastitev 130-letnice prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik, kjer je bila slavnostna govornica ministrica za obrambo Andreja Katič. Spomnila je na leto 1902, ko so hrastniški gasilci prvič uspeli odpraviti nemško poveljevaje. Čestitala je tudi za kasnejše podvige in jim zaželela še naprej veliko uspehov pri svojem odgovornem poslanstvu. Obiskovalce in še posebej gasilce, je nagovoril tudi Andrej Ferk, predsednik PGD Hrastnik, Miran Jerič, župan, in Darko But, iz Uprave RS za zaščito in reševanje.  Kulturni program pa so izvedli Rožejevi trije »otroci«« na citre, kitaro in violino. Sledil je svečan prevzem gasilskega vozila AC 35/60 pred hrastniškim bazenom, kamor so  odkorakali po taktih Rudarske godbe Hrastnik.

 

Poleg tega so vse dni potekale delavnice, plesni nastopi, predstave,  pravljične ure. Še posebej omenjamo tržnico hrastniških društev, organizacij, malih podjetij, ki so nastopili zaradi dežja na začetku v okrnjeni obliki. Predstavila se je tudi  policija, gasilci in reševalci.

 

V tednu izvajanja Poletnega festivala hrastniške knjižnice od ponedeljka, 12.6.2017, do sobote, 17.6.2017, je v sodelovanju z Anino zvezdico potekala akcija zbiranja hrane z daljšim rokom uporabe za socialno ogrožene družine v Zasavju.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je v sodelovanju z ZD Hrastnik postavil napihljiv model črevesja, skozi katerega se je bilo možno sprehoditi in opaziti, kakšne nevarnosti nam pretijo z nepravilnim prehranjevanjem in načinom življenja. Program Svit je državni presejalni program, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka debelega črevesa in danke.

 

Dan se je zaključil z veliko gasilsko veselico s priljubljenimi Modrijani, ki vedno  privabijo veliko obiskovalcev.  

 

Fanči Moljk