Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Dušan Kastelic – Zasavc leta 2017

V sredo, 14. marca,  je bila v Delavskem domu Zagorje ob Savi svečana prireditev ob  razglasitvi Zasavca leta 2017. V kulturnem delu programa so znani zasavski pevci ob spremljavi Pihalnega orkestra Svea pod vodstvom dirigenta Petra Kudra zapeli šest pesmi, vsebinsko povezane z Zasavjem - Hana Hribar, Neva Marn, Matic Jere, Primož Siter, Miha Bantan in članice skupine Kumske punce.

 

Zasavje premore veliko posameznikov, ki s svojim delom in uspehi izstopajo iz povprečja. Tako so med 30 predlaganimi posamezniki  izbrali pet nominirancev za naziv Zasavc leta 2017:  dr. Brigito Drnovšek Olup, Dušana Kastelica, Uroša Macerla, Jano Mlakar Adamič in Romana Rozino.

 

Začelo se je pred petimi leti, ko je nastalo regijsko glasilo Zasavski tednik in spletno glasilo zasavc.net. Uredništvo z Markom Planincem na čelu sodeluje z Akademijo Zasavc leta, ki jo sestavlja več kot sto uglednih Zasavcev, aktivnih na različnih področjih. Izbrali so Dušana Kastelica, ilustratorja, striparja in animatorja, ki je za animacijo pesmi Iztoka Mlakarja Čikorja an kafe prejel pred leti vrsto mednarodnih nagrad. Neka londonska revija pa je Čikorjo uvrstila »med 10 filmov, ki jih morate videti«. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma prejel Vesno za svoj zadnji animirani film Celica, decembra lani pa na 14. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka v Ljubljani še nagrado občinstva. »Celica«, ki je za občinstvo po svetu prevedena v »The Box«, pa že žanje svetovno slavo – marca so ga  prikazali na festivalih Cinequest v ZDA, na Festivalu Monstra na Portugalskem in Tampere na Finskem. In to je šele začetek. S prvo nagrado v Kaliforniji pa je film že postal kandidat za Oskarja.

 

Na Slovenskem filmskem Festivalu (FSF v Portorožu) so takole utemeljili nagrado Vesna za najboljši animirani film:

"Izjemna vizualna podoba navdihuje z univerzalno in pretresljivo vsebino. Kaže nam sliko enoumne množice sploščenih glav, ki ne dovoljuje drugače mislečih in ubija vsakršno rast posameznikove volje in moči. Virtuoznost zgodbe, režije, teksture, glasbe in animacije jemlje dih in nas prikuje na stol. Animirani film, ki je brez dvoma eden največjih presežkov letošnjega filmskega festivala".

 

Omenimo še  druge dejavnosti Dušana Kastelica: Pred leti je risal stripe in ilustracije za mnoge slovenske revije- predvsem za Mladino. Kasneje se je preusmeril v izdelavo (izobraževalnih) računalniških iger in v animacijo. Njegov prvi animirani film je bil »Perkmandeljc«  v sodelovanju z Orleki, ki je bil v tistih časih eden prvih filmov narejenih v tehniki računalniške 3D animacije. Odmevna je bila tudi pregledna razstava v letu 2016, s katero je gostoval tudi v nekaterih galerijah. Med drugim tudi v Ljubljanski Moderni galeriji in v Beogradu.

 

 Zasavci, ki so ga izbrali za Zasavca leta 2017, vedo, da večino dela pri animiranih filmih  opravi Kastelic skoraj sam ali z zelo majhno ekipo. Kar je v svetu animiranega filma precej redko. »Njegov ustvarjalni duh je brezmejen in rezultati njegovega dela vrhunski,« se je glasila ena izmed čestitk na spletu.

 

Dušan je rojen v Trbovljah.  Prva službena leta je delal kot učitelj v Trbovljah, kasneje pa še nekaj let kot oblikovalec v v TKI Hrastnik. Zadnjih 25 let pa dela in živi kot samostojni kulturnik v Zagorju ob Savi.

 

Kot je povedala Ana Režun, predsednica Akademije, si je pravzaprav vseh pet kandidatov zaslužilo ta naziv, saj s svojimi izjemnimi uspehi izstopajo iz povprečja:

 

Roman Rozina, pisatelj, publicist in nekdanji novinar, je bil leta 2017 že drugič nominiran za nagrado Kresnik, ki jo podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nominiran je bil za roman Zločin in ljubezen. Napisal pa je že sedem knjig. Obljublja tudi knjigo o Zasavju.

 

Dr. Brigita Drnovšek Olup, zdravnica oftalmologinja, zaposlena na Očesni kliniki UKC Ljubljana,  je septembra 2017 v Stockholmu prejela visoko mednarodno priznanje za delo na področju očesne plastične kirurgije. Drnovškova, ki živi sicer v Ljubljani, je navdušena nad uspehi zasavskih ljudi, saj po svojih dosežkih presegajo slovensko povprečje.

 

Uroš Macerl, kmet in dolgoletni borec za ohranjanje okolja v Zasavju,  je kot predsednik društva Eko krog maja lani prejel prestižno Goldmanovo okoljsko nagrado, znano tudi kot "zeleno Nobelovo nagrado". Opozarja pa tudi na okoljsko problematiko v drugih krajih Slovenije.

 

Jana Mlakar Adamič, muzejska svetnica v Zasavskem muzeju Trbovlje (ZMT),  je novembra 2017 prejela Murkovo nagrado za svoje tridesetletno strokovno in znanstveno delo na področju dokumentiranja, hranjenja in razstavljanja zasavske kulturne dediščine. V življenje je obudila na primer tudi hrastniške marionete.

 

»Kandidatov za nominacijo še zlepa ne bo zmanjkalo,« je bilo slišati v pogovorih posameznih obiskovalcev, ko so nadaljevali druženje v stekleni dvorani DD Zagorje ob Savi.

 

Z nominiranci sta se na pogovarjala novinarja Zasavskega tednika in spletnega časopisa Zasavc.net Tatjana Polanc Kolander in Marko Planinc. Zasavca leta je razglasila predsednica Akademije Zasavc leta Ana Režun, novemu nosilcu naziva pa je priznanje predal Zasavc leta 2016 Gašper Ovnik. Vsi nominiranci so prejeli ročno izdelana priznanja steklarskega mojstra Rada Kališnika, izdelana v peči hrastniške Steklarne.

 

V dvorani so bili gostje tudi nekateri nominiranci in Zasavci leta preteklih let kot Marija Čop, Andrej Orožen, Gašper Ovnik in zasavski župani Matjaž Švagan, Jasna Gabrič in Miran Jerič.

 

Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.

 

O njej so poročali na spletni strani zasavcleta2017.zasavskitednik.si/  - Zasavca leta 2017:

Prireditev je posnela televizija ETV, ki bo posnetek celotne prireditve objavila v svojem programu.

 

 

Fanči Moljk

Fotografije: Branko Klančar in F. M.