Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Govce postajajo vse bolj znane in privlačne

Govce je vas, ki je ni več. Zaradi rudarjenja so se hiše pogreznile in na idilično vas, ki je bila povsem samo oskrbna, so ostali le še spomini. »Echo festival Govce, ki je potekal 8. in 9. junija, ima namen, da se obudi glas iz Govc,» je dejala predsednica KS Sedraž Miša Alešovec, ena iz med zagnane ekipe, ki se trudi za promocijo Govc.

 

V Galeriji sodobne umetnosti Strojnica – Liša jašek, je bilo letos že nekaj kulturnih dogodkov. Aprila so  pripravili odprtje  razstave kiparke Milojke Drobne, poimenovane Sence, ki je s svojimi votlimi glinenimi postavami dopolnila obstoječa Odstiranja, razstavo okamnelih oblačil, ki so jo ustvarili mladi umetniki, skupina PH15 - spomin na rudarsko dediščino teh krajev.

 

Sledil je dogodek ob polni luni, kjer so imeli obiskovalci možnost pod mentorstvom kiparke Milojke Drobne ustvariti vsak svojo glineno skulpturo.

 

Maja je bil odmeven  vrhunski koncert Jureta Torija, ki ga je dopolnjeval z izbrano poezijo Jure Logyka in plesalca  Alja Ferme in Sašo Živanović.

 

Pravzaprav se je vse začelo z umetniško skupino pH15, ki je padla   prizadevni  skupini iz Sedraža naravnost z neba. Rudarsko društvo Sveta Barbara Sedraž je namreč dobilo od Občine Laško v upravljanje strojnico in na njih so se obrnili umetniki skupine PH15, da bi tukaj razstavljali. Skupini Društva Govce - Janez Napret, Jože Koprivc, Dragica Vene, Anita Napret in Miša Alešovec, je uspelo s to razstavo narediti galerijo, ki so jo razširili s  številnimi spremljajočimi dogodki, saj ima rudarstvo tudi druge zgodbe, ki jih je mogoče izpostaviti. »Odzivi so bili neverjetno dobri in ponosni smo, da so se odzvali tako vrhunski ustvarjalci,« pravijo. «Mladi umetniki imajo neverjetno dobre ideje in tudi ves promocijski material je njihovo delo. Krajevna skupnost Sedraž je tako  uspešno pripravila podlago za kandidiranje s projektom Promocija Govc na občinskem razpisu, potem pa  v tesnem sodelovanju s skupino PH15, z mag. Matejo Golež, s Tomažem Majcnom ter Društvom za ohranitev kulturno zgodovinske dediščine in promocijo vasi Govce - Društvo Govce, pridobila učinkovito podporo in pomoč različnih izvajalcev. Veliko jim pomeni podpora Občine Laško, žal pa jim je, da se jim zaradi časovne omejenosti uporabe strojnice ni uspelo  vključiti v skupni turistični produkt preko STIK-a Laško.

 

Za prvi dan festivala bi lahko rekli, da je bil pravljičen. Anja Štefan, imenitna slovenska pravljičarka, je otrokom iz Sedraža pripovedovala zgodbe. Prišlo je 35 otrok od 2. do 5. razreda  in tri učiteljice. Jure Tori je izvajal za pravljice  glasbeno podlago. Tomaž Majcen pa jih je vodil v svet kristalov in ob tem izvedel tudi igro spomina. Vid Hojnik pa je z glino, ki so jo dobili iz Govc, naučil otroke izdelati opeko. Še prej pa so jo z nogami zmehčali. Seveda so srečali tudi jamskega škrata Perkmandeljca in napravili z njim nekaj posnetkov.

 

Obiskala jih je mednarodna delegacija visokih predstavnikov evropskega projekta Virtual Mine, v okviru katerega je projekt  predstavila mednarodni javnosti mag. Mateja Golež z Zavoda za gradbeništvo Slovenije in jih navdušila z našo zgodbo. »Izobražujemo otroke od od 7. do 12. leta in mladino od 19 do 24 let,« je povedala. »Poudarek je na rudarski dediščini, poimenovali pa smo jo Zlato runo. Zgodba zajema rudarsko dediščino med posavskimi gubami in sečoveljskimi solinami. Vključeni so kraji: Sitarjevec pri Litiji, Sečoveljske soline, Padež, Govce in Laško. Potujoča razstava prikazuje zgodovino na panojih.« Projektni partnerji so iz Poljske, Slovaške, iz Španije, Grčije in Ukrajine. Prvi dan so imeli sestanek v Laškem, drugi dan v Govcah. Pogovor vsebuje teme o napredku dela.

 

Zvečer so prvi dan festivala zaključili s koncertom Moškega pevskega zbora Sedraž, ki je izzvenel v prostorih jaška nadvse prijetno.

 

Drugi dan, na soboto, so obiskovalci doživeli vrhunski glasbeni dogodek s koncertom  Rudarske godbe Hrastnik z imenitnim dirigentom Urošem Razpotnikom na čelu. »Očarani smo nad akustiko v jašku,« so dejali člani godbe, »in prepričani smo, da bo v njej še veliko glasbenih dogodkov.«

 

Obiskovalce je navdušila tudi razstava Odstiranja, saj je skupina pH 15, študentov oblikovanja tekstilij in oblačil z mentorico prof. Marijo Jenko, ustvarila eksponate, ki osupnejo: rudarska oblačila in rudarsko orodje so okamneli in tako obešeni pod strop predstavljajo izjemen pomnik industrijske arhitekturne dediščine. »To nemo pričanje eksponatov, ki visijo s stropa v nekdanji strojnici bi moralo ostati - ne glede na to, da se bodo razstave v prihodnosti na steni ali na tleh spreminjale,« so menili navdušeni  obiskovalci prvega Echo festivala.

 

Na soboto, 9. junija, so obiskovalce  razveselile tudi stojnice, kjer so poskrbeli, da ni bilo ne lakote ne žeje. Imeli pa so tudi delavnico sitotiska skupine PH15, kjer so lahko bombažne vrečke tudi odnesli s seboj.  Stojnice so nudile tudi možnost nakupov – tako  različnih izdelkov iz zelišč, unikatne izdelke iz kuolma kot majice z napisom GALERIJA STROJNICA, magnetke z materialom, nabranim v Govcah ...

 

Organizatorji menijo, da seže dober glas v deveto vas, zato pričakujejo naslednje leto na drugem festivalu več obiskovalcev.

 

Fanči Moljk

Fotografije:  Sašo Kosem in F.M.