Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Gruzija v Zmajevi luknji z Andrejem in Markom

           

 V petek, 16. marca,  so v Zmajevi luknji organizirali predavanje o Gruziji, ki sta ga pripravila Andrej Kumer in Marko Funkl.

 

 

Gruzija je trikrat večja od Slovenije in ima okoli 4 milijone ljudi. Polovica jih živi v glavnem mestu Tbilisi, ki je pobraten z Ljubljano.

 

 

Andrej je bil v Tbilisiju leta 2016, ko je kot EVS prostovoljec sodeloval v projektu oziroma dokumentarcu o invalidih na vozičkih. S skupino so se dogovorili o scenariju, Andrej pa je to posnel, tako da je nastal 15 – minuten film. »Če primerjamo odnos do invalidov gruzijske vlade z našo, je velika razlika,« je dejal. »Država ne da veliko za invalide. Ni urejenih klančin in sploh ne vidijo radi, da se pojavljajo na ulici. Menijo, da naj bodo doma.« Film je na koncu tudi predstavil. Dodajmo, da je projekt potekal v organizaciji Droni. Aktivnosti so potekale vsak dan od ponedeljka do petka od 12. do 19.ure. V prostem času so hodili na izlete, šahirali, se učili gruzijski jezik, .. V Tbilisiju so bili poleg Rusov, Estoncev, Poljakov še štirje Slovenci.  Andrej priporoča tako udeležbo v tuji državi, saj plačajo vožnjo, hrano in stanovanje pa še žepnino dobijo.

 

Za Marka Funkla vemo, da ga že od nekdaj vleče v te slovanske države, saj je poleg filozofije doštudiral ruski jezik. Njega pa obiskujejo tudi prijatelji teh dežel. In pred leti je odmevala  izjava prijatelja Zuraba iz Gruzije, ki je preživel nekaj dni na Dolu: »Kaj se v Zasavju zavedate, da imate v vseh treh krajih le 10 minut do gozda?« Tudi leta 2013, ko je bil Marko  nazadnje v Gruziji, sta se  srečala. Tja se je odpravil s petimi sošolkami in sošolcem – vsi rusisti,  ki so sklenili, da bodo vsakih pet let skupaj obiskali neko deželo.

»Prepričan sem, da smo se vsi po malem zaljubili v Gruzijo. Raznolika in razgibana pokrajina z bogato tradicijo vinarstva in odlično  kulinariko ter s prijaznimi ljudmi, kjer ti taksist med prevozom mimogrede uredi še avtentično nastanitev v idilični vasici na Kavkazu, nekje nad 1800m nadmorske višine pod goro Kazbegi...« Kavkaz jim je sploh prirasel k srcu, tako da so raje ostali  nekaj dni na tej višini in idiličnem miru, kot da bi šli na morje. Poleg glavnega mesta Tbilisi so obiskali tudi Gori, kjer se je rodil Stalin, vinorodno pokrajino Khaketi ter Kavkaz.

 

Kot vodja Gibanja za dostojno delo  in socialno družbo Funkl ni mogel iz svoje kože in se je zanimal tudi za življenjske pogoje tamkajšnjega prebivalstva. Starostniki imajo na primer namesto pokojnine  - kravo,  s katero se preživljajo kakor vejo in znajo.

Postregel je tudi z značilno gruzijsko sladico in čajem, ob katerem se je pogovor še nadaljeval.

 

Fanči Moljk