Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Hrastniški lutkarji v Državnem zboru

V ponedeljek, 20. novembra 2017, je potekalo v preddverju velike dvorane Državnega zbora odprtje razstave Ustava v stripu, avtorja Zorana Smiljanića in lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika.

 

»V čast in ponos mi je, da smo lahko nastopali z našim društvom v prostorih DZS,« je povedala Jerica Ulaga, predsednica društva. »Še posebej zato, ker smo na ta način tudi mi obeležili 25.obletnico Državnega zbora RS, svetovnega dne otroka in počastili 70 let lutkarstva v Hrastniku. Hvaležni smo našemu poslancu Ivanu Hršaku, da je uresničil našo željo.«

 

Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen najmlajšim, pri čemer so povabili tudi otroke iz najranljivejših sredin – varovance Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Zveze prijateljev mladine Slovenije, prireditev pa so spremljali  tudi učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik iz Ljubljane ter otroci zaposlenih v Državnem zboru in na Ustavnem sodišču. Predstavo so z navdušenjem spremljali tudi njihovi vzgojitelji in starši.

 

Pred začetkom priljubljene zgodbe o zvezdici Zaspanki je predstavil delovanje društva moderator in povezovalec Jože Bovhan:

»Jurček je naša najbolj klepetava lutka. Star je skoraj sedemdeset let in simbolizira lutkarstvo v Hrastniku. Po Jurčku smo si lutkarji nadeli  tudi ime, ko smo leta 2010 ustanavljali društvo. Za letošnjo sedemdesetletnico lutkarstva v Hrastniku pa smo pripravili najlepšo slovensko pravljico, ki jo je napisal Fran Milčinski - Ježek Zvezdica Zaspanka. Avtorske pravice nam je ob jubileju podaril njegov sin Matija Milčinski. Ob pomoči Občine Hrastnik in župana Hrastnika, ki je danes z nami, nam je uspelo pripraviti predstavo s popolnoma novimi lutkami. Tiste sedemdeset let stare pa si lahko pridete pogledat k nam v Hrastnik, v muzej. Imamo stalno razstavo in naše marionete si je ogledalo že ogromno ljudi. In se vanje zaljubili. Naš Jurček nastopa v številnih zgodbah; tokrat je  rekel, da sodi v parlament tudi zvezdica Zaspanka.«

 

»Z veseljem sem uresničil željo hrastniških lutkarjev,« je dejal Ivan Hršak, »in izjemno sem ponosen nanje«.

 

Fanči Moljk

Fotografije: Nina Stankovič