Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Jernej Dirnbek – Dimek in Pevci pozabljenih pesmi

V Knjižnici Antona Sovreta je bil v četrtek, 9. februarja, literarni večer, kjer je Jernej Dirnbek – Dimek iz Ljubljane predstavil svojo knjigo Pevci pozabljenih pesmi. To je bil tudi eden prvih literarnih nastopov »na svobodi«, saj je bil do nedavnega zaposlen v uradu informacijske pooblaščenke, od 1. februarja pa je  samostojni kulturni delavec. »Počaščen sem, da bom lahko predstavil svojo knjigo tako blizu kulturnega praznika ...,« je dejal na začetku.

 

Jerneja poznamo sicer kot ustanovnega člana popularne skupine MI2, pevca in avtorja besedil, ki jih piše tudi za druge. Pred dvema letoma so praznovali 20 - letnico obstoja in so ta praznik počastili z vrsto uspešnih koncertov. Izdali so že nekaj pesniških zbirk, leta 2015 pa je izšel tudi dokumentarni film režiserja Rudija Urana o skupini z naslovom Kdo = MI2. Izdali so 8 albumov; začelo se je s Črtico, zadnji album Čista jeba pa je izšel 2014.

 

Ideja za knjigo se je rodila v glavi, ko so ga začele obletavati nekoliko grešne misli. Začutil je željo po petju pozabljenih pesmi, ki  jih je včasih prepeval s prijatelji po gostilnah. Preden se je odločil, da bi to obnovil in povedal ženi, je sklenil, da bo raje napisal knjigo.

 

Zgodba govori o Zdravku Strnadu, ki se ločen, nesrečen, brez avta in službe, vrne na deželo in tu, v Podgorju, spet najde smisel življenja.

 

V knjigi je kar nekaj citatov ponarodelih in ljudskih pesmi, tudi skladb slovenskih avtorjev kot so Vlado Kreslin, Zoran Predin in Iztok Mlakar. 

 

Dimek je med pripovedovanjem  zapel vrsto avtorskih pesmi s pripovedno vsebino, polno hudomušnih, včasih tudi pikrih elementov,  kar je značilno za njegovo pesniško ustvarjanje. Njegova zgodnja besedila slonijo na resničnih zgodbah, ki so se zgodila ljudem v rodnem Rogatcu. »V romanu je drugače, tu gre za v celoti izmišljeno zgodbo,« je poudaril.

 

Fanči Moljk