Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kramarski sejem na Dolu letos na soboto

Tradicionalni kramarski sejem, ki poteka vsako leto 10. marca, je padel letos na soboto. Ponudbe je bilo zato nekoliko manj kot prejšnja leta. »Sodelovalo je le 11 prodajalcev,« je povedla Radojka Odžič z Občine Hrastnik. »Imeli so enake pogoje kot do sedaj. Res pa je, da je ob petkih in sobotah manj prodajalcev, ker so prisotni na lokacijah z večjo kupno močjo. Tudi Zasavčani, ki jih navadno srečujemo na stojnicah ob Dolanki, so prodajali letos raje na tržnicah, kjer imajo svoje stalne kupce – Makek, Potočin, Bičanič, Simončič, Kupšek …«

 

Ljudi je bilo največ dopoldne. Veliko se jih je vrtelo okoli sadik sadnega drevja in grmovnic, suhega sadja, vseh vrst fižola, čebulčka, česna.

 

Knavs Krajšek Jerneja iz Drevesnice in trsnice Krajšek: »Letos so ljudje spraševali najbolj po sadnem drevju, tako da je bilo ob naši lokaciji ves čas živahno. Na Dolu se vedno počutimo prijetno, saj imamo že veliko svojih strank, ki nas pogosto obiščejo tudi na domu, v Radečah.«

 

Vedno je živahno pri suhi robi, kjer imajo Ribničani pestro ponudbo. Tako da je vsak drugi kupec odhajal z meto ali grabljami. Letos so pritegnila tudi lesena stojala za rože. Kupci računajo tudi na barantanje, ki je vedno uspešno. Če pa kdo le pretirava, nabriti Ribničani zasolijo: »Kar zastonj odnesite … »

 

Ponudbe na sejmu je bil vesel tudi župan Miran Jerič: »Prav je, da na našem kramarskem sejmu ni več toliko tekstila in bižuterije, saj ljudje pridejo z namenom, da si nabavijo stvari, ki jih rabijo celo leto, še posebno pa v pomladanskem času.«

 

Mnogi pa so prihajali le na ogled in zaradi druženja. Na vsakem koraku srečujemo znance in prijatelje. Ob stojnici članov Turističnega društva pa se lahko tudi podružimo ali popijemo čaj oziroma kavo.

 

Smo pa prebrali v naslednjih dneh na spletnih straneh kritiko, zakaj ni bilo na cesti, ki zavije z glavne ceste proti šoli oziroma Dolanki, nobene oznake. Drugi spet so komentirali, da naj bi se dogajalo v centru vasi, tako kot pred desetletji. Okoli spomenika in na obeh parkirnih prostorih.

 

Dan poprej pa so ob dnevu mučenikov zborovali na tradicionalnem občnem zboru dolski copatarji, kar poteka vedno v največji tajnosti. Letos je bilo bolj žalostno, saj so se pred dnevi za vedno poslovili od Toneta Povšeta, svojega dolgoletnega in aktivnega člana.

 

Fanči Moljk