Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Medalje za hrabrost tudi trem Zasavcem

V začetku lanskega novembra je krajane Hrastnika pretresla novica, da je podivjan pes napadel 64 -letnega moškega in mu raztrgal roke. V bolnici je preživel štiri mesece. Na dogodek se je počasi pozabilo, pred dnevi, 11. junija letos, pa je spet oživel. Trije Zasavci, ki so moškemu takrat rešili življenje, so dobili namreč priznanje in medaljo policije za požrtvovalnost. Slovesnost je potekala v Tacnu, kjer so podelili priznanje še 20 policistom in policistkam, dvema vojakoma ter sedmim občanom.

Pogovarjali smo se s 35 -letnim Alešem Zupancem z Dola, ki je na koncu onemogočil psa in poklical policijo. »Dogajalo se je na začetku ceste »čez hrib« v Trbovlje, kamor sem hitel po nek material, saj smo doma belili stanovanje,« je povedal. »Ko sem zagledal na cesti stati dva kombija, sem najprej pomislil, da se je zgodila nesreča. Pa sem videl na tleh ležečega moškega, dva fanta pa sta skušala psa z udarci odgnati, kar jima je tudi uspelo. To sta bila Sergej Izgoršek in Gorazd Šajtegel, voznika kombija. Poklical sem številki 112 in 113, potem pa hitro zapeljal pred psa in mu z vijuganjem vožnje preprečil, da bi zbežal. Na koncu sem ga izrinil s ceste in ga potisnil ob škarpo. Razdražen pes mi je potem na vozilu pregriznil obe sprednji pnevmatiki, tako da je postalo vozilo nevozno..« Medtem sta Sergej in Gorazd nudila ponesrečencu prvo pomoč, dokler ni pripeljal rešilni avto in hrastniški policisti, ki so psa ustrelili.

Fantje so reagirali v v trenutku, brez razmišljanja. »Saj ne moreš mimo, če vidiš, da je nekaj narobe,« so dejali. Šele pred kratkim, pred dobrim tednom, so dobili obvestilo o priznanju. »Ko sem zagledal pismo z oznako policije, sem za trenutek pomislil, da je položnica za kak prekršek,« se je pošalil Aleš. »A sem takoj ugotovil, da je pismo nekaj posebnega, lepo in nič podobno tistim za štraf.«

Fanči Moljk

Fotografije: F.M. in arhiv A.Z.