Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Na Cankarjevem dnevu v Celju tudi Hrastničani

V Cankarjevem letu, ki se bo zaključil na dan njegove smrti, so se po celi državi posebno slovesno poklonili tudi njegovemu rojstnemu dnevu, 10. maju. V hrastniški knjižnici so na primer vabili na razstavo njegovih del - poezijo, dramatiko in prozo. Ves dan pa so se vrteli podatki o njegovem delu in življenju v PowerPointu, ki ga je pripravila Mateja Podlogar.

 

Cankarjev rojstni dan so proslavili tudi v Celju. Glavna lokacija je bila v mestnem jedru, kjer so se dopoldne vrstili nastopi šolarjev, popoldne pa so brali dijaki odlomke iz Cankarjevih del, znani književniki pa svoja, avtorska dela. Dopoldne je bil med nastopajočimi tudi Miha Bantan z Dola, ki je kot gojenec Glasbene šole Celje zapel Prešernovo pesem Kam.

 

»Sicer pa Cankarjevi dnevi v Celju trajajo od 17. aprila do 11. junija,« je povedal Jože Volfand, neumorni kulturni delavec na celjskem področju, rojen v Hrastniku. »Dogodkov na različnih lokacijah bo 25 - od šol, knjižnic, knjigarn, ulic, do mestnega parka. Na obeh literarno - glasbenih recitalih je sodelovalo čez 120 nastopajočih: osnovnošolske in dijaške recitacijsko - gledališke skupine, ljubiteljska gledališča, literatke, literati, glasbeniki in glasbene skupine ...«

 

Natisnili so tudi 5000 knjižnih kazalk s Cankarjevimi citati itd. Dogodki so medijsko zelo privlačni, tako da se jih udeležujejo ljubitelji kulture tudi iz drugih krajev. Za Volfanda pa bi lahko dejali, da ustvarja raznovrstne in izjemno odmevne prireditve. Ali če parafraziramo Cankarja – njegovo delo je knjiga ljubezni do človekove kulture in ustvarjalnosti.

 

Posebna atrakcija na prizorišču je bila kabina, z zavesami zatemnjen prostor, kjer si se lahko preselil na Klanec, v rojstno hišo Ivana Cankarja. Ko si s posebnimi očali ogleduješ sobo, v kateri si se znašel, pristopi Ivan Cankar, se usede za mizo in pripoveduje o šoli, ki jo je doživljal kot neprijetno izkušnjo. Na ušesih imaš namreč slušalke, ki omogočajo slišati tudi glas. Dijak Klemen je deloval zelo resnično - govoril je umirjeno, zbrano, brez patosa. »Prizor smo posneli na Vrhniki s 360 stopinjsko kamero,« pripovedujeta Domen in Jaka, dijaka Srednje šole za strojništvo, mehaniko in medije v Celju. Doživljanje navidezne resničnosti, vodene z računalnikom – VR (Virtual reality), je požela predvsem pri šolarjih veliko zanimanje. Dijaki pa so bili deležni pohvale za opravljeno delo.


Fanči Moljk