Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Na spominski slovesnosti na Osankarici tudi Hrastničani

Na slovesnost Pri Treh žebljih na Osankarici, kjer so 6. januarja obeležili 75. obletnico padca Pohorskega bataljona, se je zbralo okoli tisoč udeležencev. Iz Hrastnika je odpeljal poln avtobus, med njimi tudi zastavonoša Stane Lipoglavšek. »Veseli me, da je bilo med nami pa tudi pri drugih skupinah kar nekaj mladine. Le tako se bo ohranil spomin na težke in pogumne partizanske čase.« Tudi letos je prišlo na svečanost k Trem žebljem pet članov Revirske spominske čete iz Hrastnika.

 

Slavnostni govornik je bil Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. »Med nami še živijo ljudje, ki jim ni bilo prihranjeno gorje vseh treh vojn, zato se nam postavlja vprašanje, ali obstaja možnost, da bodo naši otroci in vnuki lahko svobodno razvijali svoje sanje in talente brez strašne izkušnje vojnega pekla...,« se je spraševal. In obenem poudaril, da je tudi od nas odvisno, kakšen bo prihodnji svet. Pozval je k spoštljivemu pogovoru in graditvi na tistem, kar nas povezuje. Spomnil je tudi na vlogo Slovenije pri krepitvi skupne Evrope in miroljubnem reševanju vseh sporov v naši soseščini in v svetu nasploh.

 

Številni so tudi letos položili vence pred spominsko obeležjem. Med njimi so bili tudi župani in predstavniki vseh šestih občin, ki gostijo slovesnost, Mestne občine Maribor in občin Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Kulturni program je pripravil Oktet Tinje.

 

Pohorski bataljon pod poveljstvom Rudolfa Medeta je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je štel na začetku 90 borcev. 21. decembra 1942 so senamenili proti Osankarici, kjer so si uredili zimski tabor. Prve dni januarja 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona, med njimi Hrastničan Rajko Menih, po katerem nosi naša šola tudi ime.

 

Hrastniški devetošolci so se poklonili heroju Rajku in soborcem na dan šole, 8. januarja, ko so obiskali njihovo zadnje prizorišče.

 

 

 

Fanči Moljk

Fotografije: B.B. Urbanija in L. Zalezina, S. Weber