Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Nagrada kosobrin Jožici Hafner, dokumentalistki na TV Slovenija

Društvo slovenskih režiserjev podeljuje nagrado kosobrin že tretje leto. Letos jo bodo podelili Jožici Hafner, dolgoletni sodelavki za arhiviranje in dokumentacijo na Televiziji Slovenija. V arhivu televizijske hiše deluje že skoraj 40 let. Podelitev bo 16. septembra, v Avditoriju Portorož.

 

Nagrada kosobrin je namenjena filmskim sodelavcem neavtorskih poklicev za izjemen prispevek k slovenski kinematografiji in TV-ustvarjanju. Zavod RTV Slovenija ji je podelil priznanje za življenjsko delo že leta 2009. Ob tej priložnosti je med drugim pojasnila, kaj vse hranijo: »Poleg filmov, kaset in fotografij hranimo tudi vse tekste oddaj. Včasih čisto navaden posnetek, zabeležen pogovor, lahko čez desetletja postane silno dragocen. V arhiv se stekajo vsi končni izdelki – vse oddaje, ki jih arhivsko obdelamo: pogledamo, popišemo, pripravljamo slikovno gradivo za nove oddaje, ki nastajajo na televiziji, svetujemo in raziskujemo.« Njeno delo obsega tako arhiviranje lastne televizijske produkcije, sodelovanje z novinarji, avtorji pri prispevkih filmskih, dramskih, dokumentarnih, glasbenih, izobraževalnih oddajah; posvetovanje, sodelovanje pri različnih tujih in domačih projektih in tudi sodelovanje z domačimi in tujimi arhivi.

 

Obrazložitev nagrade kosobrin so člani Društva slovenskih režiserjev zaključili z besedami:

»Jožici Hafner gre naša hvaležnost za skrb nad vsem tem neprecenljivim bogastvom, ki se je ohranilo na filmskih trakovih in drugih nosilcih slik in zvokov. Zaradi védenja in poznavanja, pa tudi zaradi čisto osebnih lastnosti: prijaznosti in skromnosti, pripravljenosti na pogovor, vedoželjnosti in požrtvovalnosti ter neskončne zaljubljenosti v delo, ki ga opravlja...«

 

Dodajmo, da so Hafnerjevo v ponedeljek, 11. septembra, predlagali tudi za ime tedna, kjer je prepričljivo zmagala. Iz televizijske hiše se je podala čez cesto v radijske prostore, kjer je imel novinar Rok Kužel z njo prijeten in zanimiv pogovor. Med drugim jo je vprašal, koliko filmov imajo v arhivu. Povedala je: »Filmski arhiv TV Slovenija je najobsežnejši arhiv v Sloveniji. To je več kot 30.000 filmov v dveh kleteh. Digitalizacija arhiva pa bo trajala še vsaj 20 let. Ampak to je teoretični odgovor, ne vemo, kolikokrat se bo tehnologija še menjala.« Na vprašanje, kako gleda na program TV SLO, pa je dejala: »Sem zelo kritična, a vseeno se mi zdi naš program še najbolj kvaliteten.«

 

Jožica se je vseh 40 let dela na TV vozila iz Hrastnika v Ljubljano z vlakom. Njeno najljubše delo je branje, prevajanje, potovanje pa tudi delo na vrtu. Vse to in še kaj bo izpolnilo njen čas, ko bo drugo leto postala upokojenka. Zelo jo bodo pogrešali.

 

Fanči Moljk

Fotografije: Branko Klančar