Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Občinsko priznanje gledališki skupini z Dola

V ponedeljek, 3. 7. 2017 je občina Hrastnik praznovala svoj praznik. Na slavnostni prireditvi je gledališki skupini KD Dol pri Hrastniku podeljeno bronasto priznanje občine Hrastnik za odlično delo na kulturnem področju. V imenu gledališke skupine je priznanje sprejel Jure Aškerc, večletni mentor in »alfa in omega« gledališke skupine.

 

Gledališka skupina deluje neprekinjeno v okviru Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku že od leta 2003. Predstavlja nekakšno naslednico gledališke dejavnosti na Dolu, začetki le-te pa segajo v sredino prejšnjega stoletja (od 1960 naprej). Skozi različna obdobja se je število članov gledališke skupine menjavalo. Do sedaj je bilo v delo gledališke skupine vključenih 31 članov, trenutno pa je aktivnih 11 članov. Od svojega nastanka je gledališka skupina odigrala skupno 15 različnih iger, med katerimi prevladujejo komedije. Dva člana gledališke skupine sta tudi prejemnika visokih priznanj za vlogo v amaterski gledališki predstavi in sicer: Mile Plahuta, priznanje za vlogo duhovnika v predstavi Nune.com leta 2009 in Marija Hafner za vlogo tašče v predstavi »Nepričakovan obisk« leta 2017.

 

Mentor gledališke skupine je Jure Aškerc, diplomirani zdravstvenik, trenutno zaposlen na kirurški kliniki UKC Ljubljana. Član gledališke skupine je postal leta 2007. Začel je kot amaterski igralec, leta 2011 pa je postal njen mentor in se ukvarja predvsem s pisanjem in prirejanjem iger ter režiranjem predstav, občasno pa vskoči tudi kot igralec. Osem let je bil tudi predsednik KD Svoboda Dol pri Hrastniku. Gledališče mu je največji hobi, zelo rad pa se ukvarja tudi z gobarjenjem, plavanjem, naravovarstvom ter z delom z živalmi in na vrtu. Za uspešno vodenje KUD Svoboda Dol pri Hrastniku in za delo v gledališki skupini je leta 2013 prejel priznanje »Zaslužni krajan«, ki ga podeljuje krajevna skupnost Dol pri Hrastniku.

 

Do sedaj je napisal 4 avtorske gledališke igre: »Nune.com«, Vstajenje, »Pristna naša« in »Nepričakovan obisk«. Po njegovi oceni je komedija »Pristna naša« njegova najlepša predstava. Na odru je igralo največ igralcev doslej. Predstavlja kostumsko, scensko in dramaturško lepo dodelano komedijo, ki se je vtisnila v spomin mnogim gledalcem.

 

V razgovoru z njim je poudaril naslednje:

 

Ocena dela gledališke skupine do sedaj?

Gledališka skupina z leti napreduje v svojem celostnem razvoju, tako na področju praktične uporabe prostora, elementov na odru kot tudi dramaturgije. Če smo začeli povsem amatersko, z majhnimi premiki, smo sedaj že nekoliko čez sredino in se počasi, a vztrajno bližamo vrhu, ki ga lahko amatersko gledališče doseže. Poskrbeli smo tudi za strokovna izobraževanja članov skupine. V začetku julija sta se dve članici udeležili na celotedenskega izobraževanja (poletna gledališka delavnica) v Kopru pod vodstvom priznanih slovenskih igralcev Jaše Jamnika in Gorazda Žilavca.

Zakaj na »Linhartovo srečanje«?

Vsako leto se udeležimo Linhartovega srečanja, saj s tem pokažemo našo pripadnost amaterskemu gledališču. Po končani predstavi pa s strani selektorja poslušamo kritiko. Velikokrat dobro, pa tudi nasvete za izboljšave.

 

Humanitarna dejavnost gledališke skupine?

Vsake toliko časa pripravimo gledališko predstavo v humanitarna namene, prostovoljni prispevki gledalcev pa so namenjeni dotičnim. Do sedaj smo sredstva namenili podružnični OŠ NHR Hrastnik na Dolu, za humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo in nazadnje smo pomagali Žigi Feletu.

 

Vizija dela gledališke skupine v prihodnje?

Gledališka skupine na Dolu ima prihodnost. Z nekaj truda, volje in moči, ki jo imamo in vzdržujemo, bomo stvari nadgrajevali. Vestnost članov skupine, medsebojna podpora in pomoč, to je ključ, ki odpira mnoga vrata. V prihodnosti vidim gledališko skupino na Dolu razširjeno, z obogateno in širšo gledališko dejavnostjo, ki bo vključevala tudi mladino. Cilj nam je razviti del ekipe, ki se bo ukvarjal s plesom in da bodo naši skupni projekti in na koncu predstave vrhunske.

 

Jani Zore