Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Ocena škode po hudem neurju v občini Hrastnik

Strokovne službe občine Hrastnik so na podlagi terenskih ogledov pripravile prve ocene neposredne škode, ki jo je povzročilo hudo neurje s točo, ki se je nad vzhodnim delom občine Hrastnik razbesnelo v ponedeljek, 29. avgusta 2016. Ocenjena škoda znaša dobre 4 milijone in pol evrov. Daleč največ sredstev bo potrebnih za sanacijo številnih plazov.

Sanacija kar 14 pojavov plazenja bo po ocenah znašala skoraj 3 milijone 765 tisoč evrov. Največ težav je na območju KS Turje-Gore, kjer plazovi ogrožajo tako občinsko infrastrukturo, kot tudi premoženje občanov.

Škode na lokalni cestni infrastrukturi, predvsem na makedamskih cestah in javnih poteh, je za dobrih 308 tisoč evrov, sanacija objektov vodovodne infrastrukture bo stala 152 tisoč evrov, na stanovanjskih in gospodarskih objektih pa je škode za okoli 300 tisoč evrov.  

Prva ocena škode na kmetijskih površinah je bila opravljena s strani Kmetijsko svetovalne službe, končna ocena pa bo podana v naslednjem tednu. Škoda na vodotokih in hudournikih bo podana s strani koncesionarjev (upravljalcev) vodotokov in ni del občinske škode. 

Občina Hrastnik bo sredstva za najnujnejša sanacijska dela zagotovila v okviru proračunske rezerve, pričakuje pa, da bo na podlagi končnega poročila in ocenjene škode iz vseh občin, ki jih je prizadelo neurje, Vlada RS sprejela sklep o pričetku ocenjevanja škode, v nadaljevanju pa sprejela program sanacije in zagotovila denar za sanacijo državne in občinske infrastrukture ter škode na objektih v lasti fizičnih oseb in v kmetijstvu.