Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Ocenjevanje sadnih vin, sokov, kisov in žganj

V sredo, 7. marca 2018, je Sadjarsko društva Hrastnik organiziralo letošnje ocenjevanje sadnih vin sokov, kisov in žganj v krajevnem domu v Šavni peči. Tadeja Vodovnik Plevnik, strokovna vodja ocenjevanja iz Kmetijsko gospodarske Zbornice Slovenije - Zavod Maribor, je najprej imela enourno zelo zanimivo strokovno predavanje na temo »Senzorika sadjevca«. Predstavila je malce neopravičeno zapostavljen sadjevec, ali kot rečemo v naših krajih »bunkovc« ali »toukovc«. Vsebina predavanja se je dotaknila predelave in prešanja jabolk in hrušk, alkoholnega vrenja ter higiene in negovanja sadjevca. Na koncu pa je predstavila metodo ocenjevanja sadjevca, sadnih sokov, kisov in žganja. 

 

Po zaključenem predavanju se je pristopilo praktičnem ocenjevanju vzorcev pijač. Pomoč pri ocenjevanju sta nudili Tanja Žagar, kmetjska svetovalka za Zasavje iz KGZS – Zavod Ljubljana, in Meta Štrajhar, članica UO Sadjarskega društva. Vsi ostali prisotni pa so tudi lahko probali vzorce pijač. Zelo slab lanskoletni pridelek jabolk je vplival na število vzorcev jabolčnika in sadnega soka. Člani Sadjarskega društva so zato letos prinesli na ocenjevanje le 3 vzorce sadnega soka in 7 vzorcev jabolčnika. Veliko več pa je bilo ostalih vzorcev in sicer 12 sadnih kisov in 14 vrst žganja (slivovo, jabolčno ali hruškovo). Po dveh urah je bilo ocenjevanje zaključeno, imetniki vzorcev pa so dobili zelo koristne napotke.

 

Strokovni dogodek se je zaključil z zahvalo Ivanke Rožej, predsednice Sadjarskega društva, vsem udeležencem predavanja in ocenjevanja, KS Šavna peč za gostovanje v njihovem krajevnem domu in še posebno obema strokovnima sodelavkama KGZS. 

Tekst in fotografije: Jani Zore.