Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Poletni festival knjižnice 2017 odprli z gasilci, Murni in kmečkimi ženami

Knjižnica Antona Sovreta je letošnji poletni festival posvetila gasilcem. »Skozi gasilska društva so člani izkazovali pripadnost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti,« je med drugim dejal župan Miran Jerič v svojem otvoritvenemu govoru v sredo, 14. junija. »V gasilcih smo ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Letos obeležuje PGD Hrastnik 130. obletnico, za kar jim čestitamo in se obenem zahvaljujejo za njihovo delo.« Omenil je še novost festivala - FUL KUL knjižnico v parku za šolo, ki je namenjena branju pod krošnjami, kot ga poznamo že od drugod po Sloveniji. Podprl je tudi akcijo zbiranja hrane za socialno ogrožene družine v Zasavju. »Povežimo se v dobrih dejanjih in darujmo hrano pomoči potrebnim družinam.«

 

Sledil je pogovor moderatorja Janija Medveška z gosti: Timotej Funkel, predsednik GZ Hrastnik, Slavko Draksler, poveljnik GZ Hrastnik, Andrej Ferk, predsednik PGD Hrastnik in Dejan Peklar, poveljnik PGD Hrastnik. Že na začetku je predsednik Timotej Funkel povedal, da so obdržali naziv tovariš, saj se jim zdi zaradi narave dela bolj primeren kot gospod. Medvešek je zastavljal vprašanja posameznim gostom – gasilcem, ki so povedali, da obstaja osem prostovoljnih društev: pet v krajevnih skupnostih in tri v podjetjih – steklarna, kemična tovarna in rudnik. Draksler: »Med društvi poteka dobro sodelovanje. Skupaj se izobražujemo in usposabljamo. Temu posvečamo največ pozornosti.« V tem času načrtujejo tudi vsakoletni tabor gasilcev v Gorah, ki se ga mladi že zelo veselijo. Medvešek je spraševal tudi o njihovi opremljenosti, ki se je lani, z nabavo lestve v Trbovljah, zelo obogatila. Tudi sicer posvečajo vzdrževanju vozil in opreme veliko pozornosti. Veselijo se nove cisterne, ki jo bodo dobili v teh prazničnih dneh.

 

Na vprašanje, kako sodelujejo s policijo, zdravstvenim domom, so povedali, da odlično. »In kako je s strahom?« je zanimalo Medveška. »Naš teren dobro poznamo in pred odhodom na intervencijo si v glavi že napravimo načrt reševanja. Se zgodi, da včasih ni tako hudo, kot smo pričakovali. Tudi domači so se navadili na naše delo, tako da tudi njih ni strah,« so povedali.

 

Pogovor je tekel še o reševanju mačk z visokih dreves ali streh, o lažnih alarmih, gasilskem koledarju. Povabili so še na slavnostno akademijo, ki bo v petek ob 17. uri, na prevzem novega gasilskega vozila AC 35/60 in seveda na veliko gasilsko veselico z ansamblom Modrijani.

 

Mateja Planko, direktorica, pa je povabilo na  druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile kmečke žene in dekleta. Za dobro vzdušje pa so poskrbeli vedno bolj popularni Murni, ki se bodo v petek spet preizkusili na Vurebku.

 

 

Besedilo in fotografije: Fanči Moljk in M.Z.