Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

 

 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku je bila v sredo, 7.februarja, v delavskem domu, kjer so podelili priznanja 8.februar trem Hrastničanom, aktivnim na področju kulture. Polno dvorano pa so privabili člani slovenskega okteta, našega najboljšega vokalnega komornega ansambla. Na začetku so zapeli Zdravljico, kasneje pa izvedli vrhunski koncert desetih ljudskih pesmi kot Rož, Podjuna, Zila, Po jezeru, Čez zelene trate, Kaj b´jaz tebi dav, Pa se sliš, Venci veli, Nocoj pa, oh, nocoj, Ribniška ...

 

Od jeseni 2016 ansambel deluje v novi zasedbi, in sicer: Vladimir Čadež, Tim Ribič, Rajko Meserko, Janez Triler, Jože Vidic, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

 

Povezovalec programa Jože Bovhan je spomnil, da je letos tudi stoletnica smrti enega največjih slovenskih literatov in poznavalca Prešerna – Ivana Cankarja, ki je dejal: »Prešeren je prvi resnični in hkrati največji slovenski pesnik. Pred njim je bil slovenski jezik neomikan, leposlovje nepomembno; to je bil jezik spečega, zatiranega ljudstva… Prešeren pa pomeni duhovni preporod naroda; slovenski jezik je dosegel v njegovih pesmih najvišjo lepoto, najlepši razcvet.«

 

Podobno je razmišljal predsednik Jure Bantan, ki je opozoril na Prešernovo zavedanje, da bo življenje Slovencev postalo lepše šele takrat, ko se bo v njih prebudila skrb za slovenski jezik in želja po sodelovanju z ostalimi narodi v kulturnem življenju nasploh. Na temelju svojega jezika in lastne narodne zavesti. In poudaril: »Prav kultura nam daje moč in ugled, dostojanstvo. Mladi morajo skoz nas vzljubiti slovensko pesem, slovensko igro, slovensko knjigo, da znova začnejo ceniti lastno ustvarjalnost in dobijo pravilen odnos do maternega jezika. Nekaj besed je namenil tudi lokalnim kulturnim skupinam, ki si zaslužijo podporo in spoštovanje. Tudi tako, da obiščemo njihove vsakoletne prireditve oziroma dogodke.«

 

Tri priznanja 8.februar, ki jih podeljuje Zveza kulturnih društev Hrastnik vsako leto kot najvišja priznanja za delo na področju ljubiteljske kulture, je podelil Jurij Bantan, predsednik Zveze kulturnih društev Hrastnik.

 

JERICI ULAGA, za uspešno udejstvovanje na področju lutkarstva.

 

Jerica Ulaga se je že kot osnovnošolka  vključila v lutkarsko dejavnost v hrastniškem Konzumu. Sicer za kratek čas, a ravno toliko, da jo je lutkarstvo povsem očaralo. Ko se je lutkarska dejavnost po tridesetletnem premoru ponovno obudila, se je z veseljem pridružila novo nastali skupini lutkarjev. Bila je ena izmed pobudnikov ustanovitve društva in njegova prva predsednica, kar je še danes. Pod Jeričinim vodstvom lutkarji nadaljujejo tradicijo knapovskih lutk – marionet. Na njeno pobudo so poleg klasičnih Grimmovih pravljic v svoj repertoar uvrstili tudi sodobnejše predstave, s katerimi razveseljujejo mlade in manj mlade obiskovalce.

 

Z mnogo volje in energije je v lanskem letu pripravljala prireditev ob 70-letnici začetkov lutkarstva v Hrastniku, kar jim je odlično uspelo.

 

Poleg vodstvenih in organizacijskih zadev pa Jerica »posoja« glas različnim pravljičnim osebam: mami v Rdeči kapici, čarovnici v Janku in Metki, babici v Žogici Nogici, zvezdi v Zvezdici Zaspanki, … Z njeno pomočjo lesene lutke postanejo resnične osebe, ki nas vedno znova popeljejo v čarobno doživetje.

 

Jerica je predana lutkam in lutkarstvu, zato naj ji bo priznanje zahvala za dosedanje delo in spodbuda za nadaljevanje lutkarske tradicije.   

 

MATEJU KAISERJU, za dolgoletno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture

 

Matej Kaiser se je kulturi zapisal  že zelo zgodaj. Da mu je le-ta blizu, so opazile že učiteljice v osnovni šoli, zato so ga redno vključevale v različne prireditve. Pot ga je po osnovi šoli popeljala v Trbovlje, kjer je kot dijak postal prvi predsednik Srednješolskega društva Trbovlje in deloval v gledališki, plesni in recitatorski sekciji. Bil je tudi član Gledališča Svoboda Center Trbovlje, kjer je odigral številne vloge, tudi glavne.

 

Poleg gledališča ga je navduševalo petje in enajst let je prepeval v Moškem pevskem zboru Simon na Dolu pri Hrastniku. Petje je mnogokrat popestril z zvoki svoje kitare.

 

Poznamo pa ga tudi kot voditelja, povezovalca, napovedovalca in animatorja na številnih prireditvah, proslavah, koncertih in drugih dogodkih, kjer je s svojim žametnim glasom skoraj nepogrešljiv.

 

Sedaj je član Društva Marionetno gledališče Jurček, kjer se ukvarja tudi z režijo. Zelo aktiven je v Krajevni skupnosti Steklarna, zato so mu zaupali funkcijo predsednika Komisije za kulturno in športno rekreativno dejavnost.

 

Matejevo dolgoletno delovanje na kulturnem področju je zelo uspešno in prepoznavno. Priznanje naj mu bo zahvala in spodbuda za predano kulturno delovanje tudi v bodoče.

 

UROŠU RAZPOTNIKU, za uspešno udejstvovanje na glasbenem področju

 

Uroš Razpotnik je ljubezen do glasbe začutil že v otroških letih. V Glasbeni šoli Hrastnik je začel igrati klarinet pri Vanju Tomcu, svojemu prvem učitelju. Kasneje so ga poučevali tudi drugi in njegovo glasbeno znanje je iz leta v leto napredovalo. Dosegel je številne uspehe in se po končani nižji glasbeni šoli vpisal na takratno Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo, se izpopolnjeval v Švici in v tistem obdobju sodeloval z različnimi orkestri in dirigenti. Pridobival si je nove izkušnje in nastopal doma in v tujini.

 

Leta 2003 se je pridružil Rudarski godbi Hrastnik, saj je vedno rad obiskoval koncerte in poslušal »pleharje« ter si želel, da nekoč sede v njihove vrste.

 

Leta 2014 je prevzel umetniško vodenje Rudarske godbe Hrastnik in postal njen najmlajši dirigent. Pod njegovim vodstvom godba uspešno deluje. Zaveda se, da le kakovostno in vztrajno delo vodi do uspeha. Program, ki ga godbeniki izvajajo na koncertih, je zahteven, zato dodatne vaje pred prireditvami niso nič nenavadnega. Iz vsakega godbenika se trudi dobiti največ. Kot dirigent je zahteven, strog in natančen. Hkrati pa zna prisluhniti svojim godbenikom, se z njimi poveseliti in uživati.

 

Godbeniki želijo, da bi pod njegovo taktirko izvedli še veliko uspešnih koncertov, priznanje pa naj mu bo spodbuda za nadaljnje udejstvovanje na glasbenem področju.

 

Obiskovalci in nastopajoči so slovenski kulturni praznik zaključili s prijetnim družabnim srečanjem v galeriji delavskega doma.

 

 

Tekst: Fanči Moljk

Fotografije: Branko Klančar