Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Rožejeva prejela bronasto hruško na kmetijskem sejmu v Avstriji

V Wieselburgu, v avstrijski zvezni deželi Spodnja Avstrija, že več kot 20 let prirejajo kmetijski sejem; letos je bil med 2. in 5. marcem. V soboto, 3.marca, se je tja odpravila skupina 47 članov Sadjarskega društva Hrastnik in tako uresničila svojo dolgoletno željo.

 

Na ogled so bili proizvodi kmetij, namenjeni za neposredno prodajo ter stroji, naprave in tehnologija za izdelavo takšnih proizvodov. Med sejmom so organizirali tudi razne delavnice ter ocenjevali kmetijske proizvode.

 

 V Wieselburgu je letos prvič poslala v ocenjevanje svoj domači jabolčni motni sok sadjarska družina Rožej z mamo Ivanko na čelu. Tekmuje se za zlato hruško ( Die goldene Birne 2018), v sklopu sejma AB HOF. »Konkurenca je bila huda,« je povedala Rožejeva, tudi predsednica društva. »Komisija je ocenjevala 3.333 različnih kmetijskih proizvodov iz Italije, Nemčije in Slovenije, med njimi tudi 650 sadnih sokov. Najboljšim sokovom so podelili zlato, srebrno in bronasto hruško. Bronasto za naš motni sok pa smo odnesli domov, v Hrastnik.«

 

 Medalje so se razveselili že na avtobusu vsi člani Sadjarskega društva, doma pa tudi Rožejevi, saj vsak član družine prispeva k izdelku svoj delež energije oziroma dela.«

 

 Na ocenjevanjih jabolčnih sokov so Rožejevi sodelovali dvakrat tudi lani. Najprej so se udeležili DOBROT SLOVENJSKIH KMETIJ, ki je potekalo na Ptuju in prejeli zlato priznanje. Na tem ocenjevanju sodelujejo že od leta 2004.

 

 »Vrsto let pa se že udeležujemo mednarodnega tekmovanja v  predelavi jabolk v jabolčni sok, jabolčno vino in jabolčni kis, ki poteka v Italiji, Furlaniji Julijski Kraijni, natančneje v kraju Pantianicca.

 

Tudi od tam smo se vrnili lani z enim zlatim in enim srebrnim priznanjem,« je še dodala.

 

 Ekskurzijo hrastniških sadjarjev je ob pdpori občine organizirala Janja Žagar, kmetijska svetovalka za Zasavje iz Zavoda KGZS Ljubljana, vodil pa jo je prekaljeni turistični vodnik Boris Klančnik.

 

 

Fanči Moljk

 

Fotografije: arhiv društva