Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Sebastijan Pešec je predstavil svojo prvo knjigo Perdikas

V torek, 15. maja, je bilo v Zmajevi luknji spet zanimivo. Članice bralnega krožka so bile vesele, da je Mateja Jecl povabila mladega, simpatičnega Trboveljčana Sebastijana Pešca, ki je predstavil svojo prvo knjigo Perdikas. Z njim se je pogovarjala Ksenja Grešak.

 

Sebastijan Pešec je 27-letni magister filozofije in diplomirani zgodovinar, zaposlen pri Unicefu v Ljubljani. Rad bere, piše, potuje in hodi po zasavskih hribih, kot je povedal. Narava se mu zdi harmonična ureditev, čeprav jo je človek porušil »Zakaj je še vedno vredno brati,« ga je vprašala pronicljiva Ksenja. »Knjiga nam omogoča umik iz vsakdanjega življenja - v pozitivnem smislu mislim, izvemo veliko novega, omogoča nam primerjave z drugimi …« Kaj pa ga veseli pri pisanju? S svojim pisanjem želi približati koristnost filozofije za nefilozofsko publiko. To mu je v knjigi tudi uspelo. »Mnogi so se bali, da bo vsebina zapletena in preveč filozofska, a sem jih presenetil. Lepo se bere, pravijo.« Sploh mu je v veselje, ko začne knjiga svojo pot med ljudi, kjer jo vsak doživlja po svoje. Zato je pustil določene dele odprte, da si lahko bralec sam ustvari zaključke.

V pripovedi imajo pomembno mesto božanska bitja, izmišljeni liki in kraji, ki se na potovanju pogosto menjujejo. Perdikas se bori proti zlu, a se začne kmalu spraševati, kaj je dobro in kaj zlo. Pride do določenih zaključkov. Ustvaril je svet, ki bi lahko obstajal, čeprav je drugačen od obstoječega. Loteva se življenjskih vprašanj zapletenega človekovega bivanja. Zato je ta tema zelo aktualna. Največ ima opraviti z dvema nasprotujočima božanskima silama – z boginjo ljubezni Tunis, ki predstavlja ljubezen, življenje in spajanje in Anarisom, ki je simbol uničenja in razgrajevanja.

Na vprašanje, od kod ime Perdikas, je odgovoril: »Sposodil sem si ga iz grške zgodovine oziroma filozofije. Perdikas je prijatelj Aleksandra Velikega in naslednik njegove države. Zamislil si je državo miru za vsa človeška ljudstva. Izmenjavali bi si kulturne dobrine, znanja in še kaj. Žal se njegove sanje še zdaj niso realizirale.«

Zanimivo branje za vse, ki jih zanima zapletena človeška eksistenca. Za vse, ki znajo ceniti svež, slikovit, duhovit način pisanja z bogatim besediščem. Branje odlomkov je pri obiskovalcih zbudilo željo, da bi knjigo vzeli v roke ob prvi priložnosti. Naročimo jo lahko pri založbi Primus (http://primus.si/perdikas).

Fanči Moljk