Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Simona Sanaren predstavila v Knjižnici Antona Sovreta svojo knjigo Ko je Dan

V knjižnici Antona Sovreta so v četrtek, 31. maja, predstavili pesniško zbirko Ko je Dan. Pogovor z avtorico Simono Sanaren je vodil Marko Planinc, saj je izšla v založbi Zavod Savus, ki jo predstavlja.

Po pozdravu Mateje Planko, ki je avtorici in ilustratorju čestitala za knjižni prvenec, je Planinc dejal, da ga je knjiga spomnila na film, ki se sprašuje o tem, s čim lahko povemo več – z besedo ali sliko. Simona je dokazala, kako visoko ceni prispevek tunizijskega ilustratorja in slikarja Baderja Klida: oba imata kot avtorja enakovreden podpis na naslovnici.

Kaj je gnalo avtorico, da je izdala to delo? »Želela sem napisati knjigo kot odgovor na nasilje, ki ga je doživel moj drugi sin Dan pred dobrim letom, ko še ni dopolnil 17 let,« je povedala. V brutalnem napadu sta mu namreč dva opita napadalca prizadejala tako hude poškodbe, da je posledično kljub dvema zahtevnima operacijama izgubil eno oko. Razlog za napad je bil banalen; napadla sta ga zaradi nestrpnosti do drugačnih, saj je napadalca zmotilo to, da je Dan svetle polti, da ima svetlejše lase in da je drugačen.«

Številni Hrastničani se dogodka spominjajo, saj je zarezal v dušo vsem tistim, ki poznajo simpatično in zelo povezano družino Jane in Milana Perpar. Tako kot smrt njunega sina pred desetletji.

»Knjiga je nastajala devet mesecev in vsebuje pesmi, ki so nastale ob Danovem rojstvu. V tem času sem se ukvarjala tudi s tematiko osmih stebrov modrosti starih Grkov, ki bi jih bilo potrebno obuditi: Humanizem, Iskanje odličnosti, Zmernost, Samospoznanje, Razum, Radovednost, Ljubezen do svobode in Individualizem,« je povedala Simona.

Simona je ves čas govorila tudi o presežkih ilustracij, ki jih je ustvaril tunizijski umetnik Bader Klidi: »Lotil se jih je na čisto poseben način. Navdih je iskal v fotografijah živali; v ilustracije je zlil obraze mojih štirih otrok. Slike so polne sonca in optimizma. Knjiga je pozitivna in poudarja pozitivne človeške vrednote, ki bi nas morale voditi v življenju in ki v tem trenutku na žalost izgubljajo bitko z negativnimi lastnostmi kot so vzvišenost, napuh, nestrpnost do drugačnih, egoizem, zavist. Knjiga ima poleg prijetnega branja za otroke tudi vzgojno noto, saj vsaki pesmici sledi tudi didaktična vaja ali napotek staršem, vzgojiteljem in učiteljem, kako otrokom predstaviti pomen obstoja in razvijanja pozitivnih človeških vrednot. Ne nazadnje je knjiga zaradi svojih specifičnosti, zaradi katerih se razlikuje od drugih otroških pesniških zbirk, primerna tudi za odrasle.«

Simona je svoj prvenec na kratko opisala takole: »Ko je Dan je knjiga o Veri, porojeni iz Luči, ki zasije na vsak nov Dan. Gre za Igro besed, saj je Dan ime mojega sina, igro, kakršna je tudi Življenje samo in ki govori Resnico. To zbirko pesmi bi lahko opisala s tremi besedami – Hvaležnost, Upanje in Ljubezen.« Posebnost te knjige je tudi v tem, da je napisana v treh jezikih: slovenskem, angleškem in francoskem.

»Neizmerno sem hvaležna vsem, ki so pri tem brezplačno doprinesli svoj delež, saj je to delo dobrodelne narave. Sodelavci: Bader Klidi, ilustrator, Miran Jerič, župan Hrastnika in sponzor knjige, Marko Planinc, založnik, Armand Chriqui, sofrolog, ki je napisal spremno besedo, Céline Redon, ki je pregledala francoski prevod pesmi, Pauline Seale, ki je pregledala angleški prevod pesmi, obe sta Danovi profesorici na LFH ED v Atenah, Pascale Rossignol, ki je pregledala vse francoske prevode in mi bila v moralno oporo v času nastajanja knjige, Špela Planinc, ki je prevedla spremno besedo v slovenščino in angleščino ter lektorirala vse pesmi in tekste v vseh treh jezikih, Amira Akkari, ki je pregledala vse angleške prevode in Dan Sanaren, ki je pripravil biografiji v vseh treh jezikih«.

Večer je bil poseben tudi v tem, ker so pesmi brali obiskovalci sami, ki jih je Simona izzvala. S svojim izjemnim glasom in izborom pesmi, primernimi za ta dogodek, je večer popestrila še mlada pevka Aida Perko Praner.

Da ne govorimo o sladkih dobrotah, ki jih je pripravila mama Jana – iz dežel, ki jih je spoznala preko obeh hčera in svojih vnukov.

Knjiga ni bila izdana v komercialne namene, saj je ves izkupiček od donacij in prostovoljnih prispevkov za izvod knjige namenjen izključno za Danovo šolanje, ki je tudi osrednja osebnost te zbirke in glavni razlog za njen nastanek.

 

Fanči Moljk