Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Sonja Grešak razstavlja v galeriji DD Hrastnik

V sredo, 15. marca, so v galeriji DD odprli likovno razstavo Sonje Grešak, ki bo na ogled do 29. marca vsak dan od 17. do 19. ure. Sonja je domačinka, zato je bil obisk zagotovljen. Živi pa v Leskovcu pri Krškem, v svojem rojstnem kraju, kamor sta se preselila z možem leta 2014. Večer so popestrile pevke kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku.

Svojo slikarsko pot je začela že v Hrastniku leta 2012 pod mentorstvom Severine Trošt Šprogar in jo zdaj nadaljuje preko interneta, z občasnimi stiki in srečanji. Je tudi redna udeleženka Slikarske kolonije Krmelj.

Sodelovala je na raznih skupinskih razstavah Likovne skupine U3 Hrastnik - v Galeriji Delavskega doma Hrastnik, v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik, v zdravilišču Laško, v galeriji Delavskega doma Trbovlje in na skupinskih razstavah Slikarske kolonije v Krmelju in na sevniškem gradu.

Vesna Babič: «Najbolj cenim njeno neposrednost, iskrenost, dobrosrčnost, vztrajnost, optimizem. In prav takšna je Sonja kot slikarka. Njene slike me nagovarjajo s svojo neposrednostjo in zbujajo v meni celo paleto prijetnih, sončnih občutkov.«

Pa še nekaj povzetkov iz Severininega govora na odprtju razstave: »Sonja se je z likovnostjo srečala v zrelih letih in se takoj dobro znašla s slikarskim medijem. O tem priča obsežno število njenih slik in pestrost motivov na njih, ki obsegajo krajino, interier, figuraliko in tihožitja. Težko bi ocenili, kateri motivi prevladujejo pri njenem slikanju, ker je njihova pestrost enakomerno prisotna. 

Pri svojem delu sicer uporablja akrilne barve, vendar z veliko spretnosti z njimi dosega intenzivne in dovršene barvne učinke ter rezultate, kot da bi slike upodabljala v olju. 

Gledalcu sporoča o pogumu in veri vase, predvsem pa s svojim delom globoko zrcali njeno lastno in lepo v ljudeh. Na nas je, da to znamo doživeti in hvaležno sprejeti…«

Sonja je po začetnem vznemirjenju, ki je značilen za vsakogar, ki ima svojo prvo samostojno razstavo, doživljala srečo in hvaležnost do vseh, ki so jo ob tem dogodku podprli. Obkrožali so jo prijatelji, likovni kolegi, znanci in sorodniki. Niso skoparili s svojimi pohvalami.

Prijateljica Stanka Bantan, ki je tudi začela ustvarjati pozno, je menila:

»Tudi Sonja Grešak je dokazala, da ni nikoli prepozno. Ko zaupaš skrivnostnemu viru v sebi, se lahko zgodi razstava... Prepričana sem, da Sonja še ni rekla zadnje besede.«

Fanči Moljk

Fotografije: V. Babič in S. Bantan