Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Sprejem Petra Kauzerja, najbolj izkušenega, najhitrejšega in najstarejšega kajakaša na svetu

 

V ponedeljek, 9. oktobra, sta organizirala Občina Hrastnik in Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik pred brodarskim domom za Savo sprejem za Petra Kauzerja, ki se je ponovno izkazal na svetovnem prvenstvu v Pauju v Franciji kot najhitrejši kajakaš na svetu. Pa tudi kot najbolj izkušen, saj je najstarejši. Priboril si je bron, čeprav smo nekaj minut slavili že zlato. «Dotik je bil, čeprav ga nisem čutil,« je povedal Mateju Kaiserju, ki ga je na odru pred zbrano množico »zasliševal«, »a sem mislil, da sem zmagal kljub dotiku.« Povedal je, da je kljub temu ponosen na vožnji v polfinalu in finalu in da še vedno tekmuje z velikim veseljem.

 

»Kaže, da bodo morali napraviti v Hrastniku še veliko sprejemov,« se je pošalil njegov prijatelj Iztok Čop, sicer podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Spomnil se je Petrovih nastopov na zadnjih treh olimpijadah in menil, da je v tem času dozorel in postal bolj umirjen. »Če ne bo poškodb, če boš imel motiv in če ga bo doma »šefica« Janja še vedno podpirala, te čakajo v prihodnosti novi, odlični rezultati.« »Imam vzornika,« je Peter vrnil pohvale legendarnemu veslaču.

 

Podobno pohvalo je izrekel tudi predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič, češ da je Peter kot vino – bolj je star, boljši je. Direktor KZS Andrej Jelenc pa mu je podaril VIP majico KZS.

 

Čestitali so mu še predsednik BD Steklarna Hrastnik Rado Gnjidič, predsednik KS Steklarna Adi Zaletel in predstavnica Steklarne Hrastnik Magdalena Šurina.

 

V imenu vseh občanov pa župan Miran Jerič, njegov navijač številka ena. Zanj je Peter moralni zmagovalec tega svetovnega prvenstva in prepričan je, da bodo obe njegovi vožnji kajakaški strokovnjaki še dolgo proučevali.

 

Na oder sta prišla tudi Benjamin Savšek - Beni, svetovni prvak v kanuju ter velik prijatelj Hrastnika ter Martin Srebotnik, član ekipe, s katero je Peter osvojilo bronasto medaljo v 3xK-1. Hrastničani so jih pozdravili z navdušenjem. Žan Jakše, tretji član ekipe, se je opravičil.

 

Nekaj časa je bil prisoten med občinstvom tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je v teh dneh, ko korači preko Slovenije, mudil v Zasavju.

 

Za dobro voljo so na začetku slovesnosti ob Savi poskrbeli godbeniki Steklarne pod vodstvom Jožeta Rusa. Kot se spodobi, so najprej zaigrali Golico, sledile so še tri narodne. K vzdušju so dodali svoje tudi člani skupine Folk idoli, ki so s Simply the Best dočakali hrastniškega junaka ob prihodu na oder, kasneje pa z odličnimi komadi zabavali vse prisotne.

 

Ko se je zmračilo, so predvajali na platnu Petrov finalni spust, čeprav si ga je večina že večkrat pogledala. V družbi je navdušenje še večje! Obiskovalci so zaploskali tudi dejstvu, ki ga je podal moderator: «Peter Kauzer je junak, ki je ime Hrastnika najbolj odmevno ponesel v svet. Ne vem, če so v katerekoli kraju v Sloveniji v tako kratkem obdobju pripravljali sprejeme za svojega krajana. Pripravili smo ga za evropskega prvaka in dvakrat za svetovnega prvaka. Dobro leto nazaj sprejem za olimpijsko kolajno... Danes za dvojni bron na svetovnem prvenstvu. Ampak ne Peter in ne mi se sprejemov še nismo naveličali … »

 

Popolno vzdušje je pričarala še ogromna torta, ko so prišli na račun sladkosnedneži s Perotom na čelu, ki je prve kose tudi podelil. Z rutino. Vrstili so se stiski rok, objemi, selfiji in klasični posnetki s slavljencem.

 

Scenarij dogodka sta pripravila Mojca Lavrič in Marko Planinc.

 

 

Fanči Moljk                  

Fotografije: Fanči Moljk