Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Strokovna ekskurzija hrastniških sadjarjev

 

Dolgih osem let je tlela želja članov Sadjarskega društva Hrastnik, da obiščejo zelo znan kmetijski sejem »Ab Hof« (»Z dvorišča«) v sosednji Avstriji. V soboto, 3. marca 2018 se nam je velika želja le uresničila. Ob pomoči občine Hrastnik in njenega župana Mirana Jeriča je skupina 47 članov društva obiskala Wieselburg v avstrijski zvezni deželi Spodnja Avstrija, kjer se omenjeni sejem odvija že več kot 20 let.

 

Letos je sejem »Ab Hof« trajal od 2. do 5. marca. Na njem se razstavljajo proizvodi kmetij namenjeni za neposredno prodajo, razstavljajo se tudi stroji, aparati in naprave za izdelavo takšnih proizvodov in prikazane so nekatere tehnologije za proizvodnjo izdelkov na kmetijah. Med sejmom so organizirane tudi razne namenske delavnice, kot tudi ocenjevanje kmečkih proizvodov.

 

Iz zasneženega Hrastnika smo se v spremstvu Janje Žagar, kmetijske svetovalke za Zasavje iz KGZS - Zavod Ljubljana, in naše gostje Radojke Odžić iz občine Hrastnik, odpravili ob zgodnji jutranji sobotni uri in se udobno peljali mimo Celja in Maribora, v Šentilju prestopili mejo ter nadaljevali mimo Gradca, Wiener Neustadta, St. Pöltena in Melka do našega cilja – Wieselburg, kamor smo prispeli okoli 11. ure. Potovanje nam je zelo popestril vodič Boris Klančnik z izjemnimi geografskimi opisi območij in krajev, mimo katerih smo se peljali in katerim je dodal še zanimive zgodovinske pridihe.

 

Po prihodu v Wieselburg in opravljenimi vstopnimi formalnostmi smo se porazgubili po sejmišču in si ogledovali razstavljene različne proizvode in izdelke kmetij, stroje in aparate za predelavo, ki se uporabljajo na kmetijah in še in še. Vsakdo je lahko našel zanimivosti iz svojega področja. Oglede smo si popestrili z gastronomskimi pokušinami na stojnicah. Triurno pohajkovanje med stojnicami in razstavljenimi izdelki je kar prehitro minilo.

 

Ob dveh popoldan smo se disciplinirano sestali pred avtobusom, nekateri z vrečkami s kupljenimi malenkostmi in drugi z nabranimi prospekti. Ivanka Rožej pa nas je prijetno presenetila z bronasto medaljo obešeno okoli vratu. Že med potovanjem na sejem smo izvedeli, da se je Ivanka prvič udeležila ocenjevanja na tem sejmu in pred dnevi poslala svoj vzorec motnega sadnega soka ocenjevalni komisiji. Njen motni jabolčni sok je dobil bronasto priznanje – bronasto hruško. Vsi sadni sokovi se potegujejo za eno od treh priznanj – zlato, srebrno ali bronasto hruško. V letošnjem letu je bilo na ocenjevanje poslano 3.333 različnih kmečkih proizvodov iz vseh avstrijskih dežel ter tudi iz Italije, Nemčije in Slovenije. Med njimi je bilo skupno 650 sadnih sokov. Vse čestitke Ivanki Rožej, predsednici Sadjarskega društva, za dosežen uspeh na ocenjevanju v Avstriji.

 

V popoldanskem času smo se iz Wieselburga odpeljali proti jugu in se po eno in pol urni vožnji ustavili v Maria-Zell, romarskem kraju s svetovno znano baziliko. Med kratkim postankom smo si ogledali zunanjost in notranjost prekrasnega sakralnega objekta. Potem pa smo pot nadaljevali proti Leobnu in pri Gradcu »zašilili klobaso«. V veselem in smeha polnem razpoloženju smo se vračali nazaj proti domu, kamor smo srečno, ampak prijetno utrujeni prispeli okoli 22. ure.

 

 

 

Tekst: Jani Zore.

Fotografije: Foto arhiv Sadjarskega društva Hrastnik.