Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Tradicionalni slovenski zajtrk

Otroci v vrtcih in v šolah so se tudi v naši občini 15. novembra 2013 vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Otroci, v hrastniški šoli se jim je pridružil tudi župan Miran Jerič, so tako zajtrkovali črni kruh, maslo, med, mleko in jabolka - vse domačega porekla.

 


Po lanskoletnih očitkih, da je ministrstvo v tem projektu namenilo denar samo za brošure, so to leto  šolam zagotovili tudi sredstva nakup hrane. Župan Jerič pa je ob tem dejal, da bo občina projekt spodbujala še naprej in napovedal, da bo tradicionalni zajtrk organiziran znova v nadaljevanju šolskega leta. Prepričan je, da so otroci pomembni promotorji lokalno pridelane hrane in zdravega okolja, ki poskrbijo tudi za osveščanje staršev in ostale javnosti.

Projekt izpostavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani. Ozavešča o pomenu živilsko-predelovalne industrije, posebno pozornost pa namenja pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.