Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

V Hrastniku so za dan upora pele Kombinatke

Občina Hrastnik in Združenje borcev za vrednote NOB Hrastnik sta ob dnevu upora proti okupatorju organizirala proslavo, ki je bila v petek, 25. aprila 2014, v športni dvorani na Logu. V programu so sodelovale članice pevskega zbora Kombinat, slavnostni govornik je bil evropski poslanec Jelko Kacin, povezoval pa je Drago Kopušar.

 


Kombinatke so prvo pesem - Puntarsko, posvetile hrastniškim rudarjem. In bile vesele, ker so dobile v dar košček premoga. Prvič so bile v Hrastniku že leta 2010, drugo leto svojega obstoja. Pele so na prireditvi Rdeči revirji pred DD in koncert končale v dvorani, ker je začelo deževati, se je spomnila Maksimiljana, ki je povezovala koncert tudi tokrat  - simpatično in vsebinsko zelo bogato.
„Svoj protest izražamo skozi pesem,“ je dejala.“Vzniknile so iz ljudi, ko niso več zdržali krivic. Govorijo o solidarnosti, tovarištvu, srčnosti, pogumu, hrabrijo drug drugega in izražajo željo po svobodi, ki jo vsi nosimo v sebi ...“  Puntarski so sledile še Bandiera Rossa, Katjuša, Grandola, Lili Marlen, Če zapojemo veselo, Bella ciao, No Pasaran, Jutri gremo v napad in druge. Izbrane pesmi  so se prelivale iz enega okolja v drugega, iz enega jezika v drugega, rojene v različnih režimih. Dvorana je njihove pesmi upora spremljala z velikimi simpatijami in stoječim aplavzom.

Slavnostni govornik Jelko Kacin  je na začetku prireditve ocenil nastop Kombinatk kot slikovito učno uro naše in svetovne zgodovine upora. Pohvalil je tudi župana in našo občino, ki s proslavo kaže spoštovanje do naše preteklosti, država pa jo je ukinila. Svoj govor pa je začel z znamenitim uporom Tigrovcev proti italijanskim fašistom, ki je bil prvi te vrste v Evropi in Jugoslaviji. Spomnil  je tudi na dogodek v Postojnski jami, ki je odločilno vplival k zmagi nad okupatorji. V Partizanski jami, kot se zdaj imenuje, so partizani zažgali dvanajst ton letalskega goriva, ki so ga tam hranili Nemci. Kacin je ob 70-letnici te uspešne diverzantske akcije v Idriji obiskal diverzanta Srečka Tušarja - tako poroča tudi Svobodna misel – da je lahko slišal v živo enega redkih pričevanj.

Churchill, ki je povabil Tita v Neapelj, nas je priznal za zaveznike in na to smo lahko ponosni. V Nemčiji se zavedajo, kaj so storili Evropi in svetu v tej vojni, pri nas se pa še kar sprašujemo, na kateri strani je bil kdo.“Pokopljimo svoje mrtve,“ je dejal Kacin, „če tega nismo sposobni, smo pač Balkanci, ki svoje zamere prenašajo iz roda v rod in maltretirajo cele družine. Na zamerah ni mogoče graditi svoje prihodnosti ...“  Spregovoril je tudi o priložnostih, ki jih daje Evropa, skupnost, v kateri smo na varnem, a se tega se premalo zavedamo. „V EU imamo 500 milijonov priložnosti, da komu kaj prodamo; zganimo se ...“ Pohvalil je tudi našo občino, ki je po učinkovitosti črpanja evropskih sredstev med slovenskimi občinami na trinajstem mestu – od 211.

Drago Kopušar je v imenu župana Mirana Jeriča in Občinskega sveta Občine Hrastnik vsem obiskovalcem čestital za dan upora proti okupatorju in mednarodni praznik dela in zaželel, da bi oba praznika lepo preživeli.

Fanči Moljk
Foto: Branko Klančar