Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Završnikova kapelica obnovljena

         

V nedeljo, 8. oktobra, so v Turju ob Kovačevi domačiji blagoslovili njihovo obnovljeno kapelo. Blagoslovil jo je jo je dolski župnik Franc Ornik.

Kmetija, ki ima domače ime Kovač in obstajajo o njej zapisi že od leta 1870, je že nekaj generacij v rokah Završnikov. Zdaj jo vodi Marjan Završnika, žena Mateja z dvema hčerama in slovi med najlepše urejenimi daleč naokoli. Opazijo jo vsi tisti, ki se napotijo v Gore ali na Kopitnik, saj stoji nedaleč od križišča teh dveh poti. Pred dvema letoma se je Marjan odločil, da obnovi tudi njihovo kapelo, zgrajeno pred sto leti.  

»Mnogi se čudijo, zakaj je obrnjena k domačiji in ne na cesto,« je povedal, »pa jim razložim, da je peljala pot včasih niže, med kapelo in hišo.« Govoril je tudi o tem, kako so nastajala obnovitvena dela, ki so bila v zadnjih mesecih pospešena.

Na odprtju se je zbralo veliko krajanov, sorodnikov, znancev - tudi iz okoliških vasi. Vojka Grešak, predsednica Turja, jih je pozdravila in se v imenu krajanov zahvalila za njegovo delo. »Obnovljena kapelica na stičišču pohodnih poti je v čast vsem prebivalcem Turja,« je poudarila.

Pel je cerkveni pevski zbor z Dola, potem pa je sledil obred blagoslova.

Poslikave so delo akademskega slikarja, 28-letnega Žiga Hriberška iz Prebolda in so poslikane s treh strani - sončni vzhod in zahod vasi in podoba svete Ane. V kapelici pa so kipci svete družine.

 

 

 

 

Fanči Moljk

Fotografije: Topole in F.M.