Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Že 40 let smo pevski zbor žena, deklet, mam, babic ...

 

Večkrat se zalotim, da tudi med vožnjo v službo in iz službe razmišljam o pevskem zboru, nastopu, vajah, repertoarju, prihajajoči obletnici, kaj vse je še treba postoriti. Nekateri bi temu rekli obsesija, jaz temu rečem ljubezen do glasbe. Nekdo, ki je izkusil prepevanje v zboru, pa naj bo to doma, v družinskem krogu, ali pa v javnosti, v zboru ali pa kar tako, za zabavo, ga kajkmalu potegne ... tja, med oblake, NE, med note, črtovja in ostalo glasbeno gradivo.

Ženski pevski zbor Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku, je z delovanjem začel leta 1979. Ze prvi sestanek pevskih zanesenjakinj je botroval ustanovitvi zbora in kaj kmalu so ženske postale prepoznaven del kulturniškega udejstvovanja v občini Hrastnik in tudi širše. Letos naš zbor praznuje 40 let delovanja, na kar smo ponosne prav vse, ki v njem prepevamo. Zbor je doživel jasne in prekrasne dni, pa tudi grmenja je bilo, saj veste, da za dežjem posije sonce in se na nebu nariše najlepša mavrica. Tja gor, prav tja, vsako vajo obesimo svoje tone, note in iz njih se nariše najlepša pesem, ki jo pripravljamo za naše nastope.

Zbor je v njegovem delovanju vodilo pet zborovodkinj: Ivanka Šerbak Medved, Elizabeta Jakšič, Sabina Vengušt Krajnc, Karmen Lindič, Simona Weber Goljuf. Tokrat vodi zbor Anja Zalokar. Pod njihovo taktirko se je zvrstilo zavidljivo število pevk; več kot stodeset se jih je nabralo v vseh teh letih obstoja.

Na ustanovnem sestanku 3. aprila leta 1979 se je zbralo 11 pevk in zborovodkinja, ter s tem  začrtale pot novemu zboru, takrat, pevk z Dola. V prvih letih delovanja so sodelovale na občinskih proslavah, se vsako leto udeleževale pevskega tabora v Stični, nastopale na revijah v občini in Zasavju. Zbor je deloval tudi dobrodelno, saj so se pevke rade odzvale na tovrstna povabila in bile pobudnice novoletnega dobrodelnega koncerta na dolski šoli. Sodelovale so tudi z domačimi glasbeniki in dobile so svojo pesem Dolanke, domačina Vinka Hrovatiča. Seveda so pevke odšle tudi v tujino in pele v času adventnega Dunaja.

Dekleta smo rada prihajala na vaje, skupaj nabrale za en lep pušeljc nastopov in koncertov.

V teh letih se je zbor 36-krat udeležil pevskega tabora v Stični, v svojih 40 letih delovanja je zbor priredil okrog 340 nastopov in dobrih 150 samostojnih koncertov.

Menim, da je vsaka pevka zase nekaj posebnega, zato je zbor lep izbor cvetk, ki ga večkrat povežemo v lep šopek. 40 let delovanja ženskega zbora, je tudi v slovenskem merilu prav lepa doba. Torej, ženski pevski zbor Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku se s svojim delovanjem trudi ohranjati slovensko pesem in vidno pripomore h kulturnemu delovanju v občini Hrastnik in širše.

V tem jubilejnem letu smo se pevke odločile, da bomo pripravile koncert ob obletnici, na katerega vabimo tudi vas, naše drage, zveste poslušalke in poslušalce. Koncert bo v Delavskem domu v Hrastniku in sicer v petek, 5.aprila, ob 19. uri. Z našo Anjo bomo poskrbele, da boste slišali nekaj novih in nekaj starih skladb v novi preobleki.

Zagotovite si svoj prostor v dvorani, zato vas vabim, da si vstopnice rezervirate pri kateri od pevk.

Zapisala: Simona Jeraj