Dogodek

Domov / 

Seznam dogodkov  / 

Dogodek

Nazaj

DEVETI POHOD VETERANOV S KUMA NA TRIGLAV

V nedeljo, 8. julija 2018, so se pohodniki – zasavski veterani (člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje in Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje), odpravili že na 9. pohod veteranov Zasavja (Lojzetov pohod) iz Kuma na Triglav, ki je trajal od 8.7.2018 do 14.7.2018.

Na prvi etapi pohoda – so se pohodnikom iz Kuma na Triglav pridružili še nekateri drugi pohodniki, med njimi tudi člani PVD Sever Zasavje. Iz Kuma so se pohodniki odpravili v nedeljo zjutraj ob 7.30 uri, navzdol do Steklarne v Hrastniku in po Hrastniku navzgor do rudniških prostorov. Do Trbovelj jih je pot vodila pod zemljo, s čelado in svetilko, z vodniki rudarji. Na trboveljski separaciji pa so zopet ugledali dnevno svetlobo. Od tu naprej pa  odhiteli proti Zagorju in do Zasavske gore, kjer so pohodniki Kum – Triglav prvič prespali.

Pohodniki so vsak dan povprečno prehodili od 20 – 50 kilometrov. Pohod se je zaključil z udeležbo na proslavi na vrhu Triglava, ki je posvečena razvitju slovenske zastave na vrhu Triglava 12.6.1991; zadnji dan, 14.7.2018,  pa se skupaj s pohodniki, ki prihajajo tudi iz drugih območij Slovenije, pridružijo vsem  ostalim na Pokljuki, kjer se odvija zaključna javna prireditev po 33. spominskem pohodu združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav.