Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Prva zasavska kriminalna komedija Pozdrav iz Krvavih Revirjev v Delavskem domu Zagorje ob Savi

V četrtek, 9.avgusta, na dan občinskega praznika občine Zagorje od Savi, so dvorano Delavskega doma Zagorje napolnili obiskovalci vseh treh zasavskih občin. Razumljivo, kriminalna komedija Društva Loke studio govori tudi o združitvi vseh treh občin. Film so predstavili prvič v  Delavskem Domu Trbovlje 22. junija, zdaj pa nadaljujejo svoj pohod po Zasavju.

 

Filmski zanesenjaki, ki so začeli s komičnimi filmi že leta 2005, delajo na prostovoljni bazi in si stroškov sploh ne beležijo. Nekaj bi se lahko nabralo z vstopnino, a so se odločili, da bo za  predstave prost vstop. Njihovo darilo okolju, v katerem delajo, pravijo. Med prvimi deli pa je celovečerec iz leta 2009 z naslovom D'Četa - Velike zasavske vojne, ki govori o spopadu med zagorsko in trboveljsko občino.

 

Serija Mestni redarji iz leta 2011 pomeni tehnološki napredek, saj je bila posneta in predvajana v HD tehniki v enajstih nadaljevanjih. Pogledamo jih lahko na spletu, tri pa na DVD-ju. Pozitivne kritike jim pomenijo spodbudo za nadaljnje ustvarjanje.  Ponašajo se tudi s celovečernim filmom Veličastna zgodovina slovenskega naroda  iz leta 2012.

 

Pozdrav iz Krvavih  Revirjev, njihov tretji celovečerec, se začne s prihodom ljubljanskega policijskega detektiva iz Ljubljane, da bi lokalni zasavski policiji pomagal razrešiti nenavadne umore v naši regiji. Sploh so kriminalno-komične vsebine njihova priljubljena tema. Zakaj?

 

Matic Poropatič, režiser: »Želeli smo izboljšati podobo Zasavja v zunanjem svetu in film o umorih se nam je zdel pravi način za  to.«

 

V tem duhu seveda ne manjka odštekanih prizorov, ki dajejo sol dogajanju in spravlja gledalce v smeh in dobro voljo. Njihovi štosi me spominjajo  na Butnskalo, oddajo, ki smo jo pred kakimi 40 leti poslušali  po radiu. Ustvarjala sta jo pisatelj in dramatik Emil Filipčič in Marko Derganc, režiser in igralec. »Iz čistega veselja do zafrkancije,« sta rekla. Kot naši vrli Zasavčani.

 

Vsebino za Pozdrav iz Krvavih Revirjev so premlevali v svojih glavah kar nekaj časa, tako da je morala priti tudi na filmsko platno.

 

»To je kombinacija serije Na kraju zločina, raznih hollywoodskih kriminalk in zasavskega humorja,« pravi režiser Matic Poropatič.

 

Film so kljub humoristični vsebini vzeli Zasavčani zares. »Zakaj pa ni hotel sodelovati hrastniški župan?« smo brali po predstavi na Facebok profilu. Ustvarjalci razložijo, da je bila njegova odsotnost mišljena že v scenariju. Ker je bolj smešno, če ga je moral nadomeščati hišnik, ki je šel pred podpisom združitve zasavskih občin mimo. Pa še z Dola je bil. Na FB profilu tudi sprašujejo, kdaj bo na sporedu v Hrastniku. »Delamo na tem,« odgovarja Matic.

 

Bolj konkretnih dogovorov pa nam zaenkrat še ni zaupal.

 

Omeniti je treba tudi njihovo odlično igro. Prepričljivo. Skoraj bi vprašala kasneje na hodniku Davida Lindiča, ki igral inšpektorja, kako se bo vrnil v Ljubljano. Kar pomeni, da smo tudi gledalci padli not. Nekaj je pripomoglo seveda tudi zasavsko narečje.

 

In če bi hoteli poiskati še kako kritično točko, bi rekli, da je to prehrupno ozvočenje. »Tudi to bomo uredili,« obljubljajo.

 

 Navajamo še člane filmsko ustvarjalnega društva Loke Studio: Matic Poropatič, Andrej Grilj, Bogdan Šteh, Rok Šifrer, Uroš Miklavčič, Kaja Fakin, Matej Rokavec, Jure Urbanija, Matjaž Cizej, Janja Kajtna, Marko Klemen in Kristjan Pavlič

 

Tekst: Fanči Moljk

Fotografije: F.M. in arhiv društva