Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

15. Sovretov pohod do Šavne Peči

Deževne napovedi niso odvrnile pohodnikov, ki so se zbirali na sobotno juro, 6. oktobra, pred hrastniško železniško postajo oziroma pred Dolanko. Prihajali so z vlakom in z osebnimi vozili. Za dobrodošlico je kot že vrsto let poskrbela poleg Turističnega društva zdaj že 80-letna Ivanka Jermančič iz bližnjega bloka, ki vedno speče dve vrsti potic. Z veseljem smo pozdravili tudi Sašo Jerele, Sovretovo nagrajenko iz leta 2017, ki je prišla na pohod z družino.

 

Na štartnem mestu ob železniški postaji smo veselo presenečeni spoznali tudi hčerki in vnukinjo Antona Stergarška, rojenega v Šavni Peči, ki ga rojaki ponosno imenujejo graditelj elektrarn. To so Majda Stergaršek Planinšek, Marjana Doležal in njena hčerka Mateja.

 

Po nekaj metrih strmega vzpona postane pot položnejša, z lepimi razgledi na Savo, ki se vije po soteski. Spremljamo tudi Ruglovje, ki se dviga na drugi strani Save vse do Radeč. Malo pred vasjo Krnice se znajdemo na asfaltni cesti. Kot navadno, nas pričaka pri kozolcu vsako leto bogato obložena miza sladkih dobrot in napitkov. Albina Ocepek, Joži Levačič, Alenka in Joži Zupanc, Pavla Kreže in Petra Prašnikar, ki so glavne pri tem delu, bi lahko odprle slaščičarno.

 

Pred 20 leti je le malokdo vedel za Antona Sovreta in Šavno Peč. Še krajani ne. Je pa poznala njegov pomen rojakinja Hedvika Pavlica, ki je predlagala obeležje za njihovega imenitnega prevajalca.

 

Tako so leta 1997 najprej organizirali v Šavni Peči večer, namenjen obujanju spominov na Antona Sovreta. V letu 1998 je bila v Hrastniku prvič podeljena Sovretova nagrada, v istem letu se je Knjižnica Hrastnik preimenovala v Knjižnico Antona Sovreta Hrastnik.

 

Letos je tudi 20 let od odkritja obeležja v obliki antičnega amfiteatra v vasi, ki ga je zasnoval hrastniški arhitekt Ivan Maurovič, doprsni kip iz brona pa je delo kiparja Viktorja Plestenjaka. V soboto ga je kot gosta pripeljala na ta spominski dogodek Hedvika Pavlica.

Dobrodošlico je najprej izrekel Janez Lušina, predsednik Krajevne skupnosti Krnice – Šavna Peč.

 

Sledila je skupina Folklornega društva Brusači, ki prihaja iz Radeč in je dobila ime po skali nad Savo, ki je podobna brusu. V društvu delujeta plesna in pevska skupina; v letošnjem letu obeležujejo 10-letnico delovanja. Odplesali so dolenjski splet, v katerem se izmenjujejo počasni in poskočni plesi, kasneje pa še plese s Štajerskega konca.

 

V naslednjem letu slavimo 80-letnico izdaje Sovretovega najobsežnejšega dela Stari Grki. Tako smo si lahko ogledali fotografsko razstavo portretov petih antičnih junakov, ki jo je v čast svojemu daljnemu sorodniku pripravil Claudi Mikelj Sovre. Podprli so ga na Ministrstvu za kulturo in tako je prišel v Sovretovo rojstno vas njihov predstavnik Matjaž Šekoranjo, ki je spregovoril nekaj besed.

 

Razstavo o Sovretu je pripravila tudi Knjižnica Antona Sovreta.

 

Sledil je nastop harmonikarja Jaka Mejača, domačina iz Šavne Peči. Jaka obiskuje 9. razred OŠ Hrastnik, harmonike pa se uči v GŠ že pet let pod mentorstvom učitelja Uroša Točaja.

 

Saša Jerele je francistka in komparativistka ter prevajalka iz francoščine. V letu 2017 je prejela Sovretovo nagrado za vrhunski književni prevod Splet večnosti Marguerite Yourcenar. Njen govor, ki je v veliki meri posvečen prevajalstvu in Antonu Sovretu, objavljamo v celoti.

 

Vsakdo, ki Sovretovo pot prehodi 5x ali 10x, prejme priznanje, ki jih podeljuje Fanči Moljk, pobudnica Sovretove poti.

 

Letos so ga prejeli:

5x udeležba: Nastja Planinc, Anica Kramer, Tjaša Poljan.

10x udeležba: Robi Sticher, Karlo Koritnik.

 

Po kulturnem programu so si obiskovalci lahko pogledali v prostorih KS še panoje, kjer je predstavljeno življenje na vasi nekoč in kratek multivizijski ogled kraja in njegovih znamenitosti.

V kašči pa so eksponati etnološke muzejske zbirke in predstavitev zgodovine in življenja na podeželju v domu Krajevne skupnosti Krnice - Šavna Peč. V posebnem kotičku pa kraljujejo  dela Antona Sovreta.

 

»Fotografska razstava portretov petih antičnih junakov, ki jo je v čast svojemu daljnemu sorodniku pripravil Claudi Mikelj Sovre, bo odslej v domu krajevne skupnosti,« je pojasnila Mateja Planko, direktorica Knjižnice Antona Soveta. »Zaključno ponazoritev pa bodo doživele decembra v Knjižnici Antona Sovreta na tradicionalnem Sovretovem večeru.«

Pet portretov antičnih junakov - Atlasa, Prometeja, Tezeja, Odiseja in Herakleja s svojo podobo spominjajo na renesančne kipe med pohajkovanjem po Firencah. Na voljo je bil tudi brezplačni katalog z retrospektivo njegovega petletnega umetniškega udejstvovanja.

 

Organizatorji pohoda - Knjižnica Antona Sovreta, Občina Hrastnik in Turistično društvo opravijo veliko dela, da poteka dogodek brezhibno. Poleg teh imajo zasluge še krajani Krnic in Šavne Peči,  Kulturno rekreacijski center, dolski in hrastniški planinci ter vsi posamezniki, ki prispevajo k dobremu vzdušju na Sovretovem pohodu.

 

Fanči Moljk

 

Fotografije: F.M. in Mateja Podlogar