Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Kontakt za medije
povezani@hrastnik.si

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

150 let tovarne kemičnih izdelkov

Praznično vzdušje, ki se je čutilo zadnje čase v TKI, je v sredo, 20. oktobra 2010, zajelo večidel hrastniške doline. Vse je bilo v pričakovanju prireditve ob 150 - letnici tovarne in prihodu predsednika države.

V športni dvorani na Logu so se zbrali sedanji in bivši zaposleni, poslovni partnerji, upokojenci, nekateri poslanci, državni svetniki in drugi vabljeni gostje. Najprej je zbrane nagovoril Brane Majes, direktor, ki je bil vesel tako številne udeležbe, ki kaže na pripadnost tovarni, kjer je tudi sam zaposlen že več kot trideset let. Še posebej je pozdravil visokega gosta dr. Danila Turka, predsednika države, in se zahvalil za obisk, s katerim daje priznanje za dosedanje delo TKI. Kako cenimo našega predsednik, pa smo dokazali na volitvah, saj je dobil v Hrastniku največji odstotek glasov. Brane Majes je podal kratek pogled razvoja tovarne in navajal tehnične podatke o proizvodnji klora, klorovih spojin, fosfatov, omenil različne izdelke s področja čistil in kozmetike. Zbrane je spomnil na trenutno popularno čistilo, narejeno na doma proizvedenih nano delcih. Pohvalil se je tudi o velikih vlaganjih v nove tehnologije, ki so bila potrebna, da so zadostili okoljskim zahtevam ter zmanjšali porabo energije na enoto proizvoda.

Župan Miran Jerič pa se je v svojem nagovoru spomnil na vse številne strokovnjake in delavce, ki so v tem času gradili tovarno in doživljali vzpone in padce. „Tovarna se je razvijala zaradi močnih, klenih, inovativnih in pogumnih ljudi, ki so se ji razdajali celo življenje...“ je dejal. Zahvalil se je tudi za dolgoletno pomoč, ki jo dajejo v obliki sponzorskih sredstev za različne dejavnosti v občini.

Predsednik države je navdušil poslušalce z izjemnim poznavanjem razmer in s pozitivnim razmišljanjem. Na poljuden način je razložil, kako predstavlja našo deželo v tujini, kadar ga sprašujejo o njej. Najprej pove, da smo kulturen narod, da smo narod knjige in jezika, ki se je izoblikoval že zgodaj in ki je našel svoj izraz v tiskanih besedilih največje zahtevnosti. . „Povem tudi, da imamo veliko raznovrstnih industrij, ki so že kar lepe starosti, druge pa so nove – od takih kot so strojna, avtomobilska industrija, industrija gospodinjskih strojev, pohištvena, lesnopredelovalna industrija in kemična industrija... In so navdušeni, saj vedo, da je industrijski razvoj, ki smo mu bili v svetovni zgodovini priča v zadnja desetletja, izjemno močan in zahteven...“ Zelo pogosto ga sprašujejo, kakšna je kvaliteta naših proizvodov, saj je skrb za tehnološki razvoj in kvaliteto bistvenega pomena za prehod v postindustrijsko družbo. Predsednik države je začutil v Hrastniku visoko raven povezanosti kolektiva in spoštovanje do dela, kar se mu zdi izjemno pomembno. Izrazil pa je tudi skrb za naše naravno okolje. „V Hrastniku in Zasavju nasploh moramo biti zaskrbljeni. Imamo težave. Imamo resne probleme z varstvom okolja... Danes sem tu zaradi tega, da bi vam povedal, kako pomembno se mi zdi poskrbeti za napredek v varstvu okolja v Zasavju in kako pomembno se mi zdi, da to povežemo z napredkom gospodarstva v tem območju.“ Poudaril je, da mora biti skrb države in vseh organov države – od vlade do občin in civilne družbe – povezana. „Tako bomo lahko ljudem zagotovili tako okolje, da bodo lahko razvijali nove tehnologije, da bodo lahko delali na kvalitativni ravni, kakršno si zaslužijo... V vodstvu države smo ponosni na vas.“

Enourni program je povezovala Karmen Cestnik, poživljali so ga vedno imenitni Orleki v povezavi z vokalno skupino Plavica, zaplesale pa so Zverinice, članice RK Dol TKI Hrastnik. Zanimiv je bil tudi zgodovinsko – dokumentarni video film. Posamezne dogodke v TKI je prekinjala in poživljala vožnja Petra Kauzerja ml. po brzicah Save in ponazarjala tudi tovarniško moč, pogum in vztrajnost... Ves čas pa je dogajanje na prireditvi spremljala video projekcija nad odrsko sceno. Ob tej priložnosti so v TKI namenili OŠ NH Rajko Hrastnik opremo za kemijski laboratorij, ki jo je simbolično sprejela Marina Kmet, ravnateljica.

Družabno srečanje ob odlični postrežbi ekipe Dejana Mastnaka je bilo nadvse prijetno, saj so se srečali mnogi posamezniki, povezani s TKI, ki se niso videli že vrsto let.

 

Besedilo in fotografije: Fanči Moljk

**********************************************

Še nekaj iz osebne izkaznice TKI:

Skozi vrata v TKI vstopa dnevno skoraj 170 zaposlenih. Njene glavne dejavnosti so razvoj, proizvodnja in predelava osnovnih industrijskih kemikalij, specialnih in laboratorijskih kemikalij ter proizvodnja izdelkov za široko potrošnjo. Proizvodnja osnovnih industrijskih kemikalij obsega obrat kloralkalne elektrolize z letno proizvodnjo 15.000 ton klora in prav toliko natrijevega luga ter obrat za proizvodnjo fosfatov z zmogljivostjo 20.000 ton letno in 5.000 ton ostalih fosfatov. V Sloveniji so edini proizvajalec fosfatov, natrijevega hidroksida, klorovodikove kisline, hipoklorita in klora. Proizvodnja izdelkov za široko potrošnjo vključuje čistila za gospodinjstvo, detergente in mehčalce za perilo, prehrambene dodatke ter čiste kemikalije.

Več o podjetju, njihovih proizvodih, dejavnosti..., izvemo na spletni strani

www.tki-hrastnik.com(slo) ali www.tki.si