Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Cankarjev večer v Zmajevi luknji

V četrtek, 29. Anovembra, so se tudi v Zmajevi luknji pridružili praznovanju Cankarjevega leta ob obletnici njegove smrti. Članice bralnega kluba so brale odlomke iz njegovih knjig. Njemu je bil posvečen tudi stenčas in knjige v izložbi.

 

 »Izbrale smo nekaj odlomkov iz njegovih del, ki smo jih prebirale v zadnjem času,« je povedala Ksenja Grešak, njihova mentorica, ob uvodnem pozdravu. »V Zmajevi luknji beremo že tri leta, odkar je odprta naša bukvarna. Srečne smo, da je na voljo prostor, kjer lahko izmenjamo mnenja o naši in tuji književnosti, pa tudi aktualni dolski dogodki ne gredo mimo nas.«

 

Dodano vrednost večeru je predstavljal harmonikar Antonio Jukić, devetošolec, ki igra klavirsko harmoniko že 8 let. Prejel je že dve srebrni in eno zlato priznanje na Avsenikovem tekmovanju v Begunjah na Gorenjskem, bronasto priznanje na tekmovanje Tomaž Holmar v Italiji in zlato priznanje na tekmovanju Panonia Accordion v Murski Soboti. Za začetek je zaigral preludij v D-molu skladatelja Williama Boycea, kasneje pa še štiri domače oziroma tuje skladbe.

 

S pomočjo prve skladbe so se preselili na Dunaj, kamor je šel Ivan prvič leta 1896 in nato s presledki ostal skoraj deset let. Zlata je prebrala pesem iz zgodnjega cikla Dunajski večeri. Eno od pisem iz časov, ko je prijateljeval s Steffi Löffler, je predstavila Milena. Posvetili so se tudi ženski, ki ji je sin Ivan s svojim pisanjem večkrat postavil spomenik. Cankarjeva Neža, mati samohranilka, je svoje otroke spravila h kruhu, potem ko je njen mož izgubil delo in obupal nad tem, da bi prehranil številčno družino. Iz zbirke Moje življenje so slišali dve črtici; najprej je odlomke iz Mojega laza prebrala Hilda, nato pa še Štefka črtico Njen grob. Sledil je odlomke iz črtice Muhe v zbirki Tuje življenje, ki jo je brala Zdenka Romih. Breda je predstavila svojo obnovo Martina Kačurja, esej oziroma zapis predavanja Slovenska kultura, vojna in delavstvo, ki ga je imel v ljubljanskem Mestnem domu junija 1918, pa Mojca.

 

Vse leto lahko spremljamo dogodke, ki so posvečeni našemu največjemu pisatelju in dramatiku. Čas je, da presežemo tudi zid, ki so si ga mnogi postavili v šolskih letih in začnemo uživati ob njegovi čudoviti besedi in vizionarnem razmišljanju.

 

Fanči Moljk