Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Dolanom so se ob prazniku uresničile obljube

V četrtek, 28. junija, ko krajevna skupnost Dol pri Hrastniku praznuje svoj praznik v spomin na ustanovitev lokalnega odbora OF, je potekala najprej prireditev ob podelitvi priznanj zaslužni krajan. Dobili so ga Rosanda Kladnik, Helena Borovšak in Tajana Hrstič.

 

 Predsednica Nataša Kreže je v svojem govoru spomnila na različne aktivnosti, ki so potekale v KS: »Člani Sveta KS si prizadevamo za povezovanje in druženje krajanov vseh generacij. Zato smo tudi letos izvedli zbor krajanov, na katerem smo prisluhnili težavam in njihovim pobudam. V mesecu decembru smo organizirali miklavževanje in z darili razveselili najmlajše. S krajani smo se pred božičnimi prazniki družili ob ognju, kuhanem vinu in čaju. Organizirali smo pustni ples, ob dnevu žena pa smo pripravili koncert v kulturni dvorani, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička. Tudi društva poskrbijo za živahno kulturno in športno dogajanje v našem kraju. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem predsednikom in članom društev za opravljeno delo, z željo, da bi tudi v prihodnje tako vneto delali in ustvarjali na svojem področju ... » Zahvalila se je vsem krajanom za potrpežljivo prenašanje vseh nevšečnosti, ki sodijo k tako zahtevni prenovi, kot je bila šola, prav  tako občini Hrastnik ter vsem izvajalcem, ki so izjemno prizadevno in strokovno izpeljali projekt do konca. Tudi župan je ob svojem pozdravu in čestitkam ob prazniku izrazil veselje in ponos o doseženih uspehih in nakazal še druge projekte, ki bodo sledili v prihodnje – izgradnja novega gasilskega doma, obnova kulturnega doma, prenova centra Dola, ureditev pešpoti Hrastnik – Brnica – Dol in še kaj.

 

Dogodek so popestrili otroci iz vrtca Lučka, ki so se s pesmijo odpravili na morje in Antonijo Jukić, že večkrat nagrajeni harmonikar, ki je zaigral tri glasbene točke.

 

Sledilo je družabno srečanje in odprtje razstave ročnih del v mali dvorani Dolanke, ki so ga pripravile članice sekcije Planike in klekljarice, ki so se poimenovale Mrežice. Vodi jih Marjeta Dremel iz Rimskih Toplic, za organizacijo pa skrbi predsednica Olgi Preskar. Na ogled so bili izdelki v različnih tehnikah in barvah - kvačkani, klekljani, pleteni, recheljieri,... Občudovali smo tudi nakit, razne pletenine, razstavo pa je s svojimi lesenimi izdelki dopolnil Mirko Vnuk, kmet s Kala, ki je bil deležen še posebne pozornosti.

 

Po razstavi je sledilo v Krištandolu odprtje novega, posodobljenega odseka. Podatki iz občinskih virov navajajo, da so se dela nadaljevala v letu 2018 z asfaltiranjem vmesnega makadamskega dela od Jukiča do Podmenika v Krištandolu v dolžini 448 m ter rekonstrukcijo 3. odseka od Podmenika do Marnega v dolžini 1120 m. V jesenskem času pa se bo končala še rekonstrukcija zadnjega odseka na Krištandolski cesti od Koritnika do Močilarja. Vrednost celotne naložbe znaša 1.813.933 €.

 

V prazničnih dneh KS Dol so se zvrstile še druge prireditve: 9. junija je potekal 9. tradicionalni memorialni turnir Dolank v odbojki; zaradi dežja je odpadel turnir v balinanju za pokal KS. Prestavili so ga na mesec julij. V petek je sledila svečana otvoritev prenovljene podružnične šole na Dolu, v soboto pa še športne prireditve v organizaciji RK Dol TKI Hrastnik. Teden se je zaključil z Dolsko nočjo s skupinama Unikat in Mejaši. 

 

Besedilo in fotografije: Fanči Moljk

 

 

UTEMELJITVE PRIZNANJ

 

Člani Sveta KS Dol pri Hrastniku so na majski redni se na podlagi prispelih predlogov izbrali letošnje prejemnike priznanja Zaslužni krajan. To so Helena Borovšak, Rosanda Kladnik in Tatjana Hrstić.

 

KS Dol želi s podeljevanjem priznanj posameznikom, društvom ali organizacijam izraziti priznanje in zahvalo za pomembna dejanja in zasluge na področju gospodarstva, znanosti, umetnosti, humanitarnosti, kulture in športa.

 

 

HELENA BOROVŠAK

 

Vsak od nas se z veseljem spominja svojih vzgojiteljev in učiteljev, ki nam niso posredovali samo znanja pač pa tudi obče človeške vrednote. To pa za vsakega izmed nas predstavlja neprecenljivo vrednost in popotnico za celo življenje. Sistem velikokrat ne zmore nagraditi strokovnega znanja, naporov in odrekanja v prid naših otrok, zato skušamo tudi s priznanji kot je današnje izraziti našo hvaležnost tistim, ki dajejo in prispevajo več kot to predpisujejo učni načrti in ena takšnih je prav gotovo Helena Borovšak.

 

Helena Borovšak je po izobrazbi vzgojiteljica, ki je svojo poklicno pot začela v Vrtcu v Celju, leta 1986 pa je službo dobila v Vrtcu Hrastnik. Pridružila se je Lutkovni skupini Miškolin, v kateri so vzgojiteljice poleg rednega dela vrsto let same izdelovale lutke in pripravljale lutkovne predstave.

 

Od jeseni 2003 dalje je zaposlena kot 2. učiteljica v 1. razredu na Podružnični šoli na Dolu. Leta 2005 je prevzela mentorstvo Mladih planincev. V krožek je letos vključenih več kot 40 otrok in je najbolj obiskana interesna dejavnost na šoli. Vseskozi se povezuje in sodeluje s PD Dol pri Hrastniku. Vsako leto organizira več planinskih izletov, na katere popelje otroke in njihove starše na prelepe zasavske hribe, občasno pa odkrivajo lepote gora tudi izven Zasavja.

 

Več kot deset let je na šoli vodila krožek Rdečega križa. Mladi člani RK so pod njenim vodstvom učence na šoli seznanjali in osveščali o temah, ki so pomembni za naše zdravje in dobro počutje.

 

Že deseto leto je tudi mentorica lutkovno-dramskega krožka. Vsako leto z učenci pripravijo gledališko predstavo, s katero se predstavijo na prireditvi ob pričakovanju dedka Mraza in tudi drugih prireditvah za otroke v občini. Helena je prav tako že vrsto let aktivna članica Društva prijateljev mladine. V času počitnic vodi ustvarjalne delavnice za otroke, jih spremlja na izletih in letovanjih ter jim tako polepša in obogati brezskrbne počitniške dni.

 

 

ROSANDA KLADNIK

 

Krajevna skupnost je združenje ljudi, ki živimo in delujemo za skupne in osebne cilje, a vsi s podobnimi željami, da bi se v svojem kraju počutili dobro, varno in dobrodošli. Svet krajevne skupnosti resda nima pristojnosti upravljanja z velikimi projekti, lahko pa predstavlja glas krajank in krajanov v stiku s predstavniki občine ter tudi države. Vi pa vemo, da kvaliteto življenja izboljšajo tudi manjše izboljšave, ureditve in sprotni posegi, ki se izvajajo v naši okolici. Da vse te aktivnosti gladko tečejo pa imajo veliko zaslug predsednice in predsedniki Svetov in ena bolj prizadevnih v prejšnjem mandatu je bila tudi Rosanda Kladnik.

 

Tekom svojega mandata je znala s svojim umirjenim in strokovnim pristopom postoriti marsikaj dobrega za krajane. Nadaljevala je z začrtanim delom predhodnega sveta – miklavževanjem in vsako leto pridobila dovolj sponzorskih sredstev, da smo lahko obdarili približno 200 otrok. Vsako leto je poskrbela, da so se uredile makadamske ceste do odročnejših stanovanjskih hiš in z dogovori pripravila dobra izhodišča za nadaljnje delo v Svetu KS. Rosanda se je udeleževala različnih dogodkov, ki so jih organizirala društva in organizacije v KS Dol pri Hrastniku in pri tem krepila medsebojne odnose.

 

Rosanda je v Steklarni Hrastnik vsako leto med inovatorji, kar pripomore k boljšim delovnim pogojem in delovnim uspehom. Skupina v kateri je letos delovala je prejela srebrno priznanje za personalizacijo steklenih izdelkov in spletno prodajo pa tudi bronasto priznanje za povezovanje lokalnega turizma. Njen moto je vedno bil, da se je treba povezovati, kajti le tako bomo močnejši in uspešnejši.

 

 

TATJANA HRSITIĆ

 

Šport nas združuje, spodbuja prijateljstvo in presega mnoga nasprotja. Pomaga nam premagovati napore, razvijati vztrajnost, zdravo tekmovalnost in dosegati cilje na vseh področjih družbenega življenja. Na Dolu smo ponosni na to, da imamo tako razvejano društveno in športno dejavnost. Ne glede na to ali govorimo o trudu za razvoj vrhunskega športa, ali pa zgolj za zdravo rekreacijo Dolank in Dolanov, so številni posamezniki v športnih društvih, ki s svojim prizadevnim delom to omogočajo in ena takšnih je gotovo tudi Tatjana Hrstić iz Odbojkarskega društva Dolanke.

 

Tatjana se je po poroki preselila na Dol pri Hrastniku, si ustvarila družino in se kmalu vključila v kulturno in športno dogajanje v kraju. Dolga leta je bila članica dramske sekcije KUD Svoboda Dol. Kot velika ljubiteljica narave in športa se je vključila v rekreacijsko skupino odbojkaric, iz katere se je nato leta 2002 ustanovilo Odbojkarsko društvo »DOLANKE«. Osem let je bila podpredsednica društva. Leta 2011 pa je prevzela vlogo predsednice, ki jo zelo uspešno upravlja še danes.

 

Ključno vlogo je prevzela pri organizaciji dveh letnih turnirjev. Prvi poteka v spomladanskem delu in je posvečen dvema preminulima članicama Marinki Gornik in Neni Laznik. Drugi pa je jesenski, prijateljski turnir, katerega se udeležujejo ekipe iz Zasavja in okolice. Skrbno vodi evidenco udejstvovanj članic na vadbah, zagotavlja in se dogovarja o koriščenju vadbenih kapacitet. Skrbi, da so sredstva, ki jih prejmejo iz občinskega razpisa racionalno porabljena, saj so članice vsako leto bogatejše za kakšno novo športno oblačilo ali kvalitetno žogo.

 

Poleg odbojke je še velika ljubiteljica plesa in pohodništva. Udeležuje se številnih pohodov, največkrat pa se kar sama odpravi na potep po okoliških hribih, kjer si nabira razna zdravilna zelišča, iz katerih izdeluje domače zdravilne pripravke.