Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Funšterc 2018 – festival stekla in zasavske kulinarike

Osmi festival Funšterc 2018– festival stekla in zasavske kulinarike v športnem parku na Logu, je v soboto, 8. septembra, postregel s številnimi presežki. In bil nagrajen s soncem. Medtem ko so številne zasavske prireditve zaradi napovedi dežja mnogi odpovedali, se hrastniški organizatorji niso dali odgnati.

 

Prvi presežek so prav gotovo organizatorji. Ekipa Funšterca - Društvo Rast, je bila najštevilčnejša doslej. Pritegnili so preko deset prostovoljcev in prostovoljk, ki so pod budnim očesom Mateje Jecl in Marka Funkla brezhibno opravili vrsto dejavnosti. Letos so bili okrepljeni tudi s Turistično informacijskim centrom Hrastnik in Steklarno Hrastnik.

 

Ekipe so se ponovno pomerile v inovativni pripravi dveh tradicionalnih zasavskih jedi – funšterca in krumpantoča. Pripravljene jedi je ocenila komisija, sestavljena iz treh kuharskih mojstrov in vrhunskih poznavalcev kulinarike: Janez Bogataj, eminentni slovenski etnolog, Branko Podmenik, vodja restavracije Pivnica Union in Jaka Mankoč, zmagovalec MasterChef Slovenija. Svoje mnenje pa so podali tudi obiskovalci prireditve, ki so imeli možnost oddati svoj glas za svojo izbrano, najboljšo ekipo.

 

V glasbenem programu sta nastopili obe hrastniški godbi – tako steklarska kot rudniška ter pevka Slovenske note 2018– zmagovalka Maruša Zmrzlak ter zasavski glasbenik Ian Ostrožnik. Nastopil je tudi znani Klemen Bunderla in navdušil ljubitelje rock glasbe.

 

Po zaključku prireditve pa je sledila zabava z Navihanimi muzikanti.

 

Neža Šabanovič je na začetku povabila k mikrofonu tudi župana Mirana Jeriča, ki že vsa leta spremlja prireditev. Pozdravil je vse navzoče in izrazil veselje, da je prišlo na prizorišče veliko število obiskovalcev. Neža, urednica ZON-a, ki je kot moderatorka povezovala dogajanje, je med drugim omenila najboljše zasavske turistične atrakcije. Izbirali so jih bralci Zasavskih onlajn novic, prva tri mesta pa je med izglasovanimi določila komisija. Zmaga je šla v roke motokros progi Trbovlje, na drugo mesto se je uvrstil Planinski dom na Kalu, tretje mesto pa so prisodili koči na Klančišah.

 

Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, ki so imeli na voljo nogometni stadion, kotiček s poslikavami, ustvarjalno delavnico, knjižnico na prostem, poslikavo obraza pa še stojnico s sladoledom ICE’N’GO, napitki, vaflji in nachosi. Hrastko, hrastniška maskota, pa je bil zvezda dneva – vsi so želeli imeti z njim svoj selfi.

 

Tudi letos so se lahko predstavili na stojnicah prodajalci domačih izdelkov in domačih pridelkov. Možno je bilo tudi graviranje imen ali misli na steklo.

 

Zaradi večjega števila sodelujočih in obiskovalcev, se tudi prireditveni prostor širi. Letos so bile stojnice že na cesti ob šoli. Tam je bilo tudi gostišče Pri steklarčku, ki je bilo namenjeno najmlajšim. Za najmlajše je bila atrakcija seveda tudi član strokovne komisije Jaka Mankoč. Sledili so mu po celotnem prireditvenem prostoru, se z njim fotografirali in prosili za avtograme.

 

Radovednost obiskovalcev in ekip, kdo bo zmagal, je bila velika. Še najbolj je zanimalo tiste, ki na prireditev niso mogli in rezultatov niso slišali. Na družabnih omrežjih so se v naslednjih dneh vrstile laskave pohvale in priznanja za organizatorje in številne prostovoljce.

 

 Posamezni člani ekipe so se trudili osnovni recept nadgraditi, tako je na primer ekipa Rudarske godbe dodajala kranjsko klobaso in suhe slive, Društvo za zdravilne rastline Zasavje pa pražena bučna semena in omako iz buč in jabolk.

 

In rezultati?

 

Fu n š t e r c:

1. mesto Ozara Zasavje,

2. mesto Rudarska godba Hrastnik,

3. mesto Klub Šoht

 

K r u m p a n t o č:

1. mesto K99 (bivša Funšterc team Boben – Čeče) ,

2. mesto Steklarna Hrastnik,

3. mesto Mladinski center Zagorje ob Savi

 

PO IZBORU OBČINSTVA: Steklarna Hrastnik

 

»Če samo pomislimo, kaj vse smo že dosegli le s prostovoljnim delom, na katerem festival temelji, kaj bi šele bilo, če bi festival imel tudi dovolj sredstev,» razmišlja Mateja Jecl. »Razvoj festivala bi namreč pomenil tudi razvoj turizma, saj že zdaj vsako leto pripeljemo na ta dogodek en avtobus turistov ...«

 

Da je dogodek vrhunski in da ima res ogromen potencial, potrjujejo besede letošnjih imenitnih gostov: etnologa Janeza Bogataja, žiranta Jaka Mankoča, ministra Zdravka Počivalška in Petra Časa, direktorja Steklarne. Vsi po vrsti so bili presenečeni nad nivojem prireditve in menijo, da bo kmalu presegla zasavske okvirje.

 

Fanči Moljk                       

Fotografije: B. Klančar