Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Izjava za javnost - 29. 7. 2019

IZJAVA ZA JAVNOST

Hrastnik, 29. 7. 2019

V preteklem tednu smo bile zasavske občine iz medijev obveščene, da družba HSE – Energetska družba Trbovlje, d. o. o., na deponiji v Trbovljah, ki je v njihovi zasebni lasti, zbira, skladišči in nadaljnje ravna z nenevarnim odpadkom elektrofiltrskega pepela iz ljubljanske toplarne. Prejete informacije so nakazovale, da gre za zemljišča v občini Trbovlje, pojavili pa so se tudi indici, da je del zemljišča na območju občine Hrastnik. Nadalje je bil v petek v lokalnem mediju objavljen prispevek (''Foto: Začasno ustavljen dovoz pepela, ki so ga pospravili v kot'', Zon.si, 26. 7. 2019), ki nakazuje na možnost nedovoljenega odlaganje odpadkov tudi na zemljišču v naši občini (torej ne pepela, ampak drugovrstnih odpadkov).

Občina Hrastnik se je na vse indice nemudoma odzvala ter takoj pričela s preverjanjem dejstev in okoliščin v zvezi z navedenim poročanjem ter morebitnim vplivom oziroma odlaganjem odpadkov na zemljiščih HSE-EDT v občini Hrastnik. Za pojasnila smo takoj zaprosili tako pristojno ministrstvo kot tudi podjetje HSE. O tem smo že prejšnji teden obvestili tudi javnost.

 

Po doslej zbranih podatkih je bil elektrofiltrski pepel iz ljubljanske toplarne odložen na zemljišču, ki je v lasti HSE-EDT, ki leži na območju občine Trbovlje. V občini Hrastnik po vseh doslej prejetih informacijah, ogledih in poizvedovanjih, elektrofiltrski pepel naj ne bi bil odložen, na uradne odgovore namreč še čakamo.

 

O odlaganju drugovrstnih odpadkov na zemljiščih na hrastniški strani, na katere smo bili opozorjeni, pa smo že pred meseci na HSE-EDT naslovili dopis z zahtevo po obrazložitvi, pri čemer naj bi tudi v tem primeru šlo za območje, ki spada v občino Trbovlje. Iz odgovora, ki smo ga s strani HSE-EDT prejeli 10. 6. 2019, izhaja, da je bilo marca ob rednem pregledu ugotovljeno, da je nastala večja ugreznina, kot posledica vremenskih vplivov oz. erozije, in da se je ''na osnovi ugotovitev pristopilo k sanacijskemu ukrepu zapolnitve ugreznine z materiali, ki imajo ustrezne geomehanske in pucolanske lastnosti.'' Navkljub vsem zagotovilom, da se odpadki niso odlagali in da gre za del zemljišča na trboveljski strani, bomo na HSE-EDT v teh dneh naslovili zahtevo za terenski ogled celotnega zemljišča.

 

Poudarjamo pa, da ne glede na to ali gre za odlaganja na trboveljski ali hrastniški strani, to ne prepreči okoljskega vpliva, ki ga tovrstna dejanja lahko imajo na vse prebivalce Zasavja in jih je zato vedno potrebno resno obravnavati. Že vse od prvega obvestila zato sodelujemo z Občino Trbovlje, saj kakršna koli okoljska problematika ni le problematika posamezne občine temveč celotnega Zasavja in zato zadeva vse nas.

 

Tako se nikakor tudi ne moremo strinjati z načinom delovanja, ki smo mu (bili) priča. Pri tako pomembnih zadevah, kot so posegi v okolje in imajo vpliv na zdravje ljudi, je lokalna skupnost tista, ki mora biti vedno in prioritetno seznanjena z vsem dogajanjem. Pa naj gre za Zasavje ali katerokoli drugo slovensko občino in regijo.