Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Kaj je novega v peklu

Pekel je temačna globel, po kateri teče potok Črna in kjer leži vodno zajetje Pekel. Od centra Dola je kraj oddaljen dober kilometer. Na cesti proti Marnem se na ovinku pred tablo Črdenc odcepi asfaltna cesta in po nekaj sto metrih se na Pustovi domačiji, odcepi v desno stran kolovozna pot, ki se konča pri vodnem zajetju. Idilična sprehajalna pot…

Nič kaj idilično pa se ni zdelo upravljavcem zajetja, ko so se leta 2005 začele hude težave s pitno vodo. Ob večjih nalivih je prišlo namreč do onesnaževanja. Zajetje je kraškega tipa in leži v propustnih apnenčastih kamnitih skladih. Tako je podvrženo fekalnemu onesnaževanju, ker na področju nad zajetjem kanalizacija ni urejena.

» V preteklih letih smo morali ob večjih nalivih in močnem taljenju snega ročno izklapljati zajetje iz sistema,« je povedala ob otvoritvi Nives Venko, direktorica KSP Hrastnik, ko so ob občinskem prazniku odprli nove ultra filtracijske naprave. Pred časom so ročno izklapljanje zajetja iz sistema nadomestili z avtomatskim merilcem motnosti. »Vendar na tem področju vodnih količin ne moremo nadomestiti z drugim vodnim virom,» je nadaljevala Nives Venko, »zato smo se odločili za nadgradnjo merilca motnosti - z uvedbo filtracije pitne vode…« Občinski svetniki so njihov predlog podprli in zagotovili precejšnja finančna sredstva. Po javnem razpisu novembra 2006, so letos, januarja 2007, že podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem Strix iz Ljubljane. Uredili in posodobili so tudi elektroinštalacije, izvedli telekomunikacijsko povezavo s centrom, sanirali stare objekte, jih ogradili in zatesnili dno potoka Črna. Armirana betonska pregrada pa bo preprečevala preliv meteornih voda v zajetje.

Tehnologijo ultra filtriranja, principe delovanja naprav in njihovo vzdrževanje je pojasnjeval Ernest Gričar, tehnični direktor. »Z ultra filtracijo odstranimo vse neraztopljene trdne snovi, vse mikroorganizme in njihove ostanke in tudi tisti del raztopljenih organskih snovi, ki so absorbirane na neraztopljenih trdnih delcih…,« je povedal med drugim. In še, da je ta voda ves čas dobra, avtomatizacija enostavna, saj prisotnost uporabnika ni potrebna. Ultra filtracijo vode izvajajo s filtri, ki so sestavljeni iz poroznih membran. Nominalna velikost por v membranah je10 nm, največje pa so 30 nm. Membrane so v obliki cevk, ki sestavljajo tako imenovani membranski modul… Kljub navedeni pridobitvi pa prekomerno spuščanje gnojnice in uporaba pesticidov v kmetijke namene ni dopustno, zato računajo na korekten odnos lastnikov kmetijskih zemljišč v okolici.

V to investicijo so vložili okrog 15 mio sit lastnih likvidnih sredstev. Sicer pa znaša vrednost investicije preko 50 mio sit ali 209.000 evrov; 40 mio sit oziroma 167.000 evrov so zagotovili iz občinskega proračuna.

Zajetje Pekel je bilo zgrajeno že leta 1984 iz sredstev občinskega samoprispevka in je za občino Hrastnik velikega pomena, saj količina pitne vode predstavlja kar 23 % vseh potreb.