Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Letni koncert Rudarske godbe Hrastnik – 2018

V nedeljo, 1. julija, so imeli člani Rudarske godbe Hrastnik na predvečer dneva državnosti svoj tradicionalni letni koncert. Sovpada tudi s kulturnimi dogodki ob občinskem prazniku.

Sedeže v športni dvorani na Logu so tokrat preuredili, tako da so postavili oder na desno stran dvorane, kar je delovalo sveže in domiselno.

Matej Kaizer, ki je prireditev vodil, je že na začetku napovedal, da bomo najprej poslušali samostojno izvajanje godbe, nato samostojen nastop rock skupine RULJA iz Raške, na koncu pa bodo zaigrali še skupaj.

Uvodna skladba je imela naslov Music for a Hero – Glasba za junaka, sledili so napevi iz muzikla Les Miserables pa še Concerto d'Amore – Koncert ljubezni. Vrhunsko izvajanje godbenikov je doseglo svoj vrh pri priljubljeni skladbi Bohemian Rhapsody, ki jo je napisal Freddie Mercury (arr. J. G. Mortimer). S skupino Queen je doživela velik uspeh, letos pa prihaja na velika platna še istoimenski film. Ker je zasedba pihalnih orkestrov običajno brez električnih glasbil, so godbeniki k sodelovanju povabili mladega kitarista Luko Kert z Raven na Koroškem, kjer igra v bendu Meltdown.

Sledila je rock skupina iz Raške v Srbiji, ki črpa svoj navdih iz nekdanje jugoslovanske rock scene, uspelo pa ji je razviti tudi svoj slog. Predstavili so se tudi na številnih festivalih v Srbiji. 

Po svojih uvodnih komadih so nastopili s hrastniško godbo. Doslej v svoji 165-letni zgodovini še nikoli niso igrali z rock skupino. Za začetek so izbrali priljubljeno skladbo Uhvati ritam, ki jo v originalni verziji izvaja skupina Parni valjak. Gostje so se predstavili tudi s svojimi skladbami – Ja sam kriv, Moja sudbina in Rodjen u predgradu.

Aranžma je bil delo Klemna Benka iz Glasbene šole Zagorje ob Savi.

Na koncu se je predsednik Jurij Bantan godbenikom zahvalil za vrhunsko izvedbo koncerta, še posebej dirigentu Urošu Razpotniku za njegovo strokovno vodenje. Prav tako obiskovalcem za vso podporo, ki jo čutijo vsa leta. Spomnil je tudi, da so na Mladinskem centru Hrastnik v okviru projekta Evropa za državljane po 30 letih spet vzpostavili stike s pobratenim krajem. Tako so se lani septembra tudi godbeniki odpeljali v Raško in bili na dveh koncertih, od katerih je bil eden promenadni, med meščani lepo sprejeti. Povedal je, da so se takrat dogovorili tudi za današnji koncert, zdaj pa se že veselijo letošnjega gostovanja v mesecu septembru. »Čestitam za občinski in rudarski praznik ter vabim na vse prireditve, na katerih se bomo veselili ob vseh pridobitvah preteklega leta,« je zaključil predsednik godbe.

Po končanem koncertu pa smo bili priča še simpatični zgodbi. Pred 30 leti je namreč Alenko Povhe z Dola v Raški gostila Vesna Terzić. Osmošolci so se obiskovali vsako leto vse do razpada Jugoslavije. Vesna, žena bobnarja skupine RULJA, je na MCH prosila, da Alenko poiščejo in tako sta se po 30 letih spet srečali.

Glasba tudi povezuje ...

 

Tekst in fotografije: Fanči Moljk