Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Maja Klemen govorila o urejanju vrtov

V dvorani krajevne skupnost Podkraj se je v septembru zbralo nekaj ljubiteljic vrtnarjenja, ki so želele svoje znanje še nadgraditi. Polona Trebušak, direktorica Zasavske ljudske univerze, je povabila znano kmetijsko svetovalko Majo Klemen, nekdanjo krajanko Dola pri Hrastniku, da posreduje nekaj svojih izkušenj.

»Zelo sem vesela, da ste me povabili,« se je zahvalila Maja. »Vesela sem tudi obiskovalk z Dola, saj vse poznam ...«

 

Maja vidi rešitev pred ekološko vprašljivimi vrtninami v samooskrbi. Lokalno pridelana hrana je polna vitaminov in mineralov in ima zato višjo hranilno vrednost. »Samooskrba ni vezana le na večje površine, ampak  lahko gojimo razne vrtnine tudi sredi mesta ali celo na balkonih,« je prepričana. »Zelo nevarni so tudi pesticidi v kupljenih jabolkah, saj jih škropijo povprečno 30 x. Zato je pomembno, da kupujemo jabolka z ekološko blagovnimi znamkami. Prav tako je z mlekom. Paziti je treba na oznako Mlekarne Celje, v katerem na zahtevo kupcev ni strupov.«

 

Veliko pozornosti je namenila tudi dvignjenim gredam, ki postajajo vedno bolj priljubljene. Sestavljene so iz več različnih plasti, so bolj zračne in imamo zato boljši pridelek. Večkrat je omenila tudi Rudolfa Steinerja, ki je živel v začetku prejšnjega stoletja in je predstavil svoj program za duhovno prenovo življenja na področju politike, ekonomije, kmetijstva ... Ukvarjal se je z waldorfskimi šolami, biodinamičnim poljedelstvom, sadjarstvom, čebelarstvom … Vse v povezavi z naravno znanostjo.

 

Omenila je tudi dr. Ano Vovk Korže, profesorico geografije na mariborski univerzi, ustanoviteljico ter vodjo Mednarodnega centra za ekoremediacije, pisarne za okoljsko informiranje in terenskega laboratorija za analize vode in prsti. Ukvarja se z vzpostavljanjem učilnic v naravi, učnih poligonov in povezavami z regijami. S tem v zvezi je priporočala Klemenova vključevanje otrok v vrtna opravila, saj le tako raste ljubezen do dela v naravnem okolju.

 

Maja Klemen je na koncu z veseljem odgovarjala na vprašanja v zvezi z vrtnarjenjem in obiskovalke povabila, da jo pokličejo, kadar bodo rabile strokovne nasvete.

 

Fanči Moljk