Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Moje zimske pravljice in pesmice

V mesecu januarju smo se v skupini Ježki dogovorili, da bomo svojim prijateljem pripovedovali pravljice o zimi in snegu. Za predstavitev se je odločilo 18 otrok. Najprej smo izdelali plakat na katerega so se otroci podpisali, starši pa so pripisali naslove zgodb in pravljic. Doma so skupaj dobro spoznali zgodbe ter se dogovorili, katero dejavnost lahko še izvedejo po pripovedovanju. Nekateri so s seboj prinesli material za izdelovanje lutk, delovne liste, pobarvanke in igrače za igro.

Vsak dan smo pripravili pravljični kotiček, v katerem so otroci prisluhnili pripovedovalcem. Pri tem so spoznavali različna besedila, navajali so se na samostojno pripovedovanje, izgubljali strah pred nastopanjem in pridobivali samozavest in zaupanje v sebe. Poslušalci pa so se navajali na poslušanje in upoštevanje drugih, njihovih predlogov in želja. Vsakemu so tudi zaploskali in jih pohvalili, saj so spoznali precej novih zgodb. Po pripovedovanju smo se razdelili v skupine, kjer smo utrjevali spoznanja o značilnostih zime, se igrali s snegom, risali, slikali, oblikovali glino, se naučili nove pesmi, deklamacije in sodelovali v dramatizacijah, lutkovnih in družabnih igrah.

Skupaj smo tudi preoblikovali knjižnico, kjer so otroci spoznavali različne leksikone, slikanice, knjige in otroške revije. Spoznali smo razliko med knjižnico in knjigarno, ki je otrokom manj znana. Večina je povedala, da knjige kupijo kar v večjih trgovinah. Pred Kulturnim praznikom smo odšli v Knjižnico Antona Sovreta ter vrnili nekaj njihovih knjig, ki nam jih vsak mesec prinese knjižničarka. Sposodili smo si tudi nove knjige in jih takoj ob vrnitvi v vrtec pregledali, opisovali slike in brali. Najbolj so jim všeč knjige o živalih, ki imajo podobne težave in probleme, kot otroci.

Na popoldansko srečanje smo povabili tudi starše, kjer smo najprej prisluhnili zgodbi o nesreči, nato pa risali in si izmišljali zgodbe o nesrečah in ljudeh, ki nam pomagajo. Starši so zgodbe tudi zapisali. Nastale so čudovite risbe in zanimive zgodbe, ki smo jih poslali na Upravo RS za zaščito in reševanje.

Ob zaključku so otroci prejeli tudi pohvale. Povedali so, da je bilo pripovedovanje kar težko, saj so imeli tremo. Nekateri so ob tem pozabili na vsebino, vendar smo jim vedno pomagali, da smo skupaj prebrodili trenutno zadrego.

 

Tudi starši so bili zadovoljni, saj so se otroci zelo odgovorno pripravljali in razmišljali o svojih zgodbah.

Vzgojiteljica:

Ivica Jenko