Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Na Marnem že tretji sivkini dnevi

V tretje gre rado, bi lahko rekli za letošnje sivkine dneve, ki so se odvijali na Marnem od 22. do 24. junija. Naslednje leto bomo verjetno zapisali, da so tradicionalni.

»Število obiskovalcev se je povečalo,« je opazila Damjana Napret Čeperlin, ki je ob svoji vrtnariji zasadila štiri vrste sivke že leta 2015. Ne iz komercialnih namenov. »Zdi se mi dobro, da to pomirjajočo rastlino propagiramo tudi v zasavskem koncu. Ljudje so navdušeni in prihajajo naokrog tudi zaradi druženja.«

Seveda pa se je ves čas tudi kaj dogaja. Začelo se je z jogo, zadnji dan, v nedeljo popoldne, pa so obiskali dogodek tudi konji s Kovka. Vmes pa so lahko obiskovalci nabirali šopke, ustvarjali sivkine venčke s pomočjo Eve Koncilja in Tine Juršič, pokukali na stojnice, ki so ponujale različne izdelke, povezane s sivko.

Med temi je bil tudi Darko Kosem iz Radeža, kjer imata z ženo  okoli 1200 grmičkov sivke - prave lavande in lavandinov ter okoli 150grmičkov smilja. »Sivke imamo preko 20 različnih sort,« je razložil, »v večjem številu 5-6 sort, ostalo pa 2-3 sadike, da jih testiramo za naše podnebje oziroma zemljo. In če se izkažejo primerne, jih nato razmnožimo naprej. Iz sivke pridobivamo hidrolat ter eterično olje, izdelujemo pa devet vrst mila. V fazi registracije pa imamo tudi tri vrste dezodorantov, ki bodo novost na slovenskem trgu.«

Poleg predstavitve svoje ponudbe na stojnici je Kosem opravil na Marnem tudi destilacijo sivke, tako da je priteklo tudi nekaj eteričnega olja in nekoliko več hidrolata.

Vzdušje na dnevih sivke poudarjajo različni rekviziti kot na primer ležalniki, dežniki, slamniki v barvi sivke. Letos jih je bilo veliko, tako da so živahno krožili na glavah obiskovalcev.

Brez Jožice Hriberšek - Joce, znane hrastniške humoristke, ki je letos precej časa preživela v vrtnariji na Marne, ne bi šlo. »Maso za funšterc sem zamesila že ob petih zjutraj,« je povedala. Tako je potekala s to staro knapovsko jedjo dva dni posebna postrežba.

Zadnji dan je dežurala v kulinarični hiški Damjana. Pekla funšterc in se pogovarjala z obiskovalci. Prihajali so iz cele Slovenije, saj so na vožnji po regionalni cesti na prevalu opazili, da se nekaj dogaja – in se ustavili. Med temi je bil tudi profesor Aleksander Sadikov iz Ljubljane. Iz Leningrada je prišel pred desetletji študirat v Ljubljano in si tu ustvaril družino.

Lahko trdimo, da so bili sivkini dnevi na Marnem tudi letos uspešni. Obiskovalci so bili enotni v svoji oceni, kako so prireditev doživeli: dišeče, izvirno, naravno, prijazno, domače in gostoljubno.

Besedilo in fotografije: Fanči Moljk