Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Čez hrib v Trbovlje se bomo lahko peljali avgusta

V torek, 3. julija, so se na Ojstrem, trboveljski strani ceste čez hrib, zbrali številni krajani Hrastnika in Trbovelj ob odprtju dolgo pričakovane cestne povezave. Cesta do Pleskega oziroma do ribnikov iz hrastniške strani je tako dva meseca pred rokom odprta, vendar so 250 metrski odsek proti Trbovljam mimo strelišča dan po odprtju ponovno zaprli, saj mora izvajalec del - podjetje AGM Nemec ta del še utrditi in asfaltirati. Celotna trasa bo tako končana v prvih dneh avgusta.

 

Že nekaj dni prej se je razvedelo za atraktivni dogodek: oba župana se bosta pripeljala s svojo ekipo na prizorišče - s kolesom. Iz Hrastnika so prikolesarili župan Miran Jerič, Jože Velikonja iz RTH, kolesarji Kolesarskega društva Hrastnik in skoraj petletni Maks Halzer, ki je požel velik aplavz. Iz Trbovelj pa se je pripeljala županja Jasna Gabrič, direktorica Občinske uprave Trbovlje Urška Poznič Goršek, Boštjan Špeglič z občine Trbovlje, Urban Berger (RTH), člani KD Partizan in zaposleni iz Gasilskega zavoda Trbovlje.

 

Maks je v družbi obeh županov in direktorja RTH dr. Janeza Žlaka prerezal tudi trak ob svečani otvoritvi ceste. Potem pa sta oba župana in direktor RTH pozdravili vse navzoče in izrazili ponos in veselje ob tej veliki pridobitvi.

 

S podatki je postregel tudi povezovalec dogodka Jani Medvešek:

 

»Približno leto dni je od otvoritve ceste od Abecede do zadružnega doma, ob kateri so pristojni obljubili, da bo do današnjega dne dokončana cesta čez Ojstro. V sklopu izgradnje ceste je do odcepa proti vrtičkarjem zgrajen hodnik za pešce. Na odseku proti Ani je zamenjan glavni vodovod, vzdolž celotne trase položen optični kabel, urejeno odvodnjavanje, izdelane oporne in podporne konstrukcije, položen asfalt in reguliran hudournik Prešnica. Pri izgradnji so se uredili tudi posamezni priključki, in sicer proti Prapretnem, Ani, vrtičkarski coni, Pleskem in na Ojstro. Trasa je po večini širine 5,5 m, njena dolžina pa znaša 1.500 m. Glede na terminski plan je izvajalec del, podjetje AGM Nemec d. o. o. večino del zaključil. Vrednost naložbe znaša cca 3 mio €.«

 

Družba RTH je že v letu 2012 v sodelovanju z občinama Hrastnik in Trbovlje pridobila strokovne podlage za ureditev širšega območja Ojstro.

 

Cilji predlagane ureditve so revitalizacija degradiranega območja, umestitev športnorekreacijskih programov - poligon varne vožnje, vodne vsebine, avtokamp, prireditveni prostor, parkovne površine, površine za organizirano vrtičkarstvo, kolesarske steze in pešpoti. Načrtovane ureditve bodo nastajale postopno, glede na finančne možnosti. Ob tem se bodo odpirala tudi nova delovna mesta.

 

Dolžina regionalne cest za Savo je dolga približno 13 kilometrov in traja 15 minut. Dolžina ceste čez hrib pa je štiri kilometre in traja pet minut.

 

Med krajani prevladuje navdušenje, saj so govorili o urejanju te povezave že pred leti, a nikoli ni prišlo do realizacije. Na dan so privreli tudi spomini, kako so mnogi starejši Hrastničani in Dolani hodili peš čez hrib v trboveljske srednje šole. Prav tako k zobnemu zdravniku, saj ga v Hrastniku pred kakimi 60 leti še ni bilo. Znane so tudi zgodbe zadnjih let, kako so se posamezniki kdaj pa kdaj vozili čez hrib v Trbovlje kljub prepovedi.

 

Premore ob odprtju je večkrat popestril s harmoniko Antonijo Jukić z Dola, sledilo pa je tudi družabno srečanje.

 

Fanči Moljk

Fotografije: Branko Klančar