Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Pogovor z Mojco Širok v Knjižnici Antona Sovreta

Slovenska novinarka Mojca Širok, ki jo zdaj spremljamo z naših TV zaslonov, je vrsto let poročala o politiki v Italiji. Med gledalci je zelo priljubljena, kar se je izkazalo tudi v Knjižnici Antona Sovreta- V torek, 27. novembra, so napolnili prostor do zadnjega kotička.


Pozdravila jo je Mateja Planko, direktorica in povzela njeno dosedanjo novinarsko kariero. Začela je na Radiu Študent (1991 – 1996), nadaljevala na reviji Mladina (1993-1998), konec devetdesetih let prejšnjega stoletja pa se je zaposlila na RTV Slovenija (1999), kjer dela še danes.


V bogati televizijski karieri je bila novinarka v zunanjepolitični redakciji in dolgoletna dopisnica iz Italije in Vatikana. Vodila je TV Dnevnik, Odmeve in zunanjepolitično oddajo Globus, ki jo še vedno ureja.


Poznavanje italijanske politike in družbe je obeležila tudi v treh knjigah. Oblast brez obraza (2010) orisuje moč italijanske mafije. Zadnji rimski cesar (2010) govori o razpadu italijanskega strankarskega sistema in političnem projektu Silvia Berlusconija. V zadnji knjigi Od Benedikta do Frančiška (2014), ki je izšla tudi v ponatisu, Mojca analizira ozadje odstopa papeža Benedikta XVI. in razloge za izvolitev papeža Frančiška.
Za svoj literarni prvenec, kriminalni roman Pogodba, je Mojca Širok prejela knjižno nagrado modra ptica. v sočnem jeziku, živih dialogih in ob nepredvidljivih zapletih bralca odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Kriminalka se sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje.


»Za snov svojih romanov sem imela dovolj odpadnega materiala,« je povedala. »Ko sem se pogovarjala z ljudmi, sem uporabila za televizijo le kakih 20 vrstic, ostali material je bil neizkoriščen. Nabralo se je dovolj snovi za romane.«


Irena Senčar, ki je vešče vodila pogovor z imenitno gostjo, je navedla še več njenih uspehov: nagrada za literarni prvenec, ponatis knjige, velika priljubljenost med bralci. Pa še na uspeh oddaje Globus, ki je dobila nagrado za ekipo od Društva novinarjev Slovenije.


Atentatu 1992 na tožilca Falcone in Borsellino je posvetila daljši komentar, saj je njuna likvidacija pretresla svet, ne samo Italijo. »Zgodba je sicer izmišljena, a temelji na resnični osnovi,«je dejala. »Moji ljudje so živi, z vsemi človeškimi napakami in težavami. Falkone je razumel, kako mafija deluje in odkril, kako kopičijo denar s kriminalnimi dejanji. Obtoženih je bilo 400 mafijcev,« Mojco Širok še zdaj muči vprašanje, kako deluje država, da njega in sodelavcev ni mogla zaščititi.
Beseda je tekla tudi o priljubljenosti kriminalnih romanov v današnjem času.«Ljudje se počutijo opeharjeni, ker nimajo vpliva. O tem pišejo tudi avtorji kriminalk. Na koncu so negativni junaki kaznovani, zato so bralci nekako potolaženi.«


Na vprašanje, kakšen videz imajo mafijci, je odgovorila: «Podeželski robavsi, grobijani, a močni vodje, ki odločajo, kdo bo prodajal na primer sadje na nekem področju. Nadzorujejo pa tudi vse drugo. Po uboju Falconeja so se Italijani uprli takemu stanju. Na pogrebu  so metali v predsednika vlade najtežje denarne kovance na primer; vsega so imeli dovolj. Mojca Širok se je pogovarjala s temi ljudmi - z učitelji, duhovniki, mladimi .., ki so se uprli mafijski tradiciji. Sama pa se nikoli ni počutila, da nanjo preži kakšna nevarnost. Zanimivo je tudi dejstvo, da morajo imeti tisti, ki želijo dobiti delo, protimafijski certifikat.«Protimafijski certifikat pa je potrdilo o tem, da podjetje in njegovi predstavniki niso bili nikoli obsojeni, kaznovani ali vpleteni v sodne preiskave/postopke zaradi sodelovanja z mafijo,» je pojasnila. V Vatikanski banki so mafijci prali denar.  Sedanji papež pa tega ne dovoli.


In kakšna je Italija v primerjavi s Slovenijo? »Slabše živijo. Zdravstvo, šolstvo, … vse je na robu propada. V vrtcih starši kupujejo na primer toaletni papir, milo, brisače. V vrtcu, kamor je hodil hčerka, je še Kristus imel samo eno roko...«


Z velikim navdušenjem je govorila tudi o Rimu, za katerega meni, da je najlepše mesto na svetu. »Saj je kot muzej na prostem. Ni se veliko spreminjal, zgodovina pa se odvija pred našimi očmi...«

Pogovor se je kasneje prevesil v družabni večer, ko je gostja še kar naprej odgovarjala na vprašanja, ki so jih zastavljali radovedni obiskovalci.


Fanči Moljk                                                                Fotografije: F.M.