Novica

Domov / 

Arhiv novic  / 

Novica

Nazaj

Kontaktni podatki

Kontaktni podatki Občine Hrastnik

Občina Hrastnik
Pot Vitka Pavliča 5
1430 Hrastnik

Tel.: 03/56 54350
Fax.: 03/56 54369
E-pošta: obcina.hrastnik@hrastnik.si

Poslovni čas Občinske uprave
Pon, tor, čet: 8:00-15:00
Sre: 7:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

 

Uradne ure
Pon, tor: 8:00-12:00 in 13:00-15:00
Sre: 7:00-12:00 in 13:00-17:00
Pet: 8:00-13:00

Imate vprašanje
Pišite nam, če imate vprašanje

Poslovil se je Ante Mahkota, mož z mnogimi talenti

 Ante Mahkota je bil vsestranski človek z mnogimi talenti: izjemen alpinist, himalajec, gorski reševalec ter vodnik, novinar, fotoreporter in urednik. Poslovil se je v petek, 14. decembra, v Ljubljani.

 

Spomnimo se ga kot pobudnika akcij Podarim – dobim, Sto žensk na Triglav, opravljal je delo generalnega direktorja Dela, ustanovil Jano, Avto, Teleks... V alpinizmu pa se je najbolj proslavil z vzponom na 7134 metrov visok Leninov vrh in z domačo Sfingo, več sto metrsko previsno steno v Triglavu. O njej je napisal tudi knjigo z istim imenom. Še vedno je najbolj brano alpinistično delo med Slovenci. O tem podvigu so posneli tudi film. V letih 1955 do 1966 je opravil 16 prvenstvenih vzponov; tudi zato so ga uvrščali med deset najboljših alpinistov sveta.

 

Seveda smo ponosni, da je Ante Mahkota rojen na Dolu. Njegova mama Pavla Mahkota je bila namreč legendarna elementarka, vzornica mnogim generacijam. Hčerka Tina je večkrat pripeljala pred šolsko stavbo svojo hčerko Marušo in ji pokazala stanovanje, kjer se je rodil njen ded. Je tudi Sovretova nagrajenka in ena izmed tistih vrhunskih prevajalk, ki prihaja na naše pohode in Sovretov večer, če je le mogoče. Ponosna je na svoje zasavske korenine.

 

Ob njegovi smrti so pokazali krajani svojo iskreno prizadetost, spomnili pa so se tudi spominov v zvezi z njim. Nekaj jih objavljamo:

 

Bojan Kuhar: Da je živel Ante Mahkota v mojem domačem kraju, sem izvedel povsem slučajno v Ljubljani. Kolegi so mi kar malo zavidali, jaz pa sem bil še toliko bolj ponosen. Slava mu in naj počiva v miru.

 

 Jani Zore: Bil je eden najbolj znanih in popularnih Dolanov. Lepo bi bilo, če bi v našem muzeju ohraniti spomin nanj in uredili kotiček z življenjepisom, sliko in njegovim najbolj znanim delom – Sfinga.

 

Karmen Podmenik: Z mojim očetom sta bila sošolca, dokler se ni preselil v Ljubljano in tam nadaljeval šolanje. Ob njegovi smrti sva veliko govorila o njem. Spominja se ga kot nenavadno brihtnega fanta. Tudi prej ga je velikokrat omenjal. Čim je bila kakšna novička o njem, je vedno s ponosom pripomnil, da je Ante Dolan in njegov sošolec.

 

Betka Suhadolčan: Ante se je vračal iz Ljubljane ob vikendih in v počitnicah. Takrat še ni bilo stolpnic, vas je bila zato manjša in vsi otroci smo se družili. Vedno smo se razveselili Anteja, ko je prišel na Dol in nam povedal kaj novega. Poleti smo se kopali v potoku, nedaleč od šole, ki takrat še ni bil reguliran. Napravili smo si tolmun, ki nam je predstavljal pravo morje.

 

Karol Grešak, sošolec: Ante je bil prijazen, bister in živahen fant. Vse je znal, kar je učiteljica spraševala. A ni pogosto dvigoval roke – zato, da so lahko še drugi prišli na vrsto in kaj povedali. Barvice so bile v mojih časih nekaj imenitnega. Pol razreda jih sploh ni imelo. Ante jih je posojal, včasih pa kar razdelil tistim, ki si jih niso mogli kupiti. Tudi v telovadnici smo ga občudovali. Večina na vrvi sploh ni priplezala do vrha, Ante pa kar na tri načine. Celo z eno roko. Dol je pa kar skočil. Na kozi nam je moral učitelj pomagati, da smo prišli čez – on pa ni rabil nobene pomoči.

 

Janko Štravs: Nisva bila sošolca, smo se pa večkrat družili; predvsem pozimi, ko je prišel na počitnice k mami in smo se smučali na Lazu in v Čerdencu. Na začetku smo imeli doge – late od soda, kasneje pa že lesene smučke iz jesena, ki jih je delal Bognar v Čerdencu. Tako smo ga imenovali, pisal pa se je Planinc. Anteja se spomnim tudi kasneje, ko je bil že znan alpinist. Prišel je predavat o Himalaji. Dvorana je bila nabito polna, saj so ga v tistem času ljudje še poznali. Povabil ga je legendarni ravnatelj Vid Jurko.

 

Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka: Spoštovani in cenjeni vsi, ki ste tako lepo zapisali in delili svoje spomine na mojega očeta Anteja: najlepše se vam zahvaljujem. V teh žalostnih dneh, ko se poslavljamo od njega, potem ko je preplezal še svojo zadnjo neosvojeno smer, mi vsaka sočutna misel in beseda veliko pomenita. Tina z družino.

 

Pogreb pokojnika bo v četrtek, 20. decembra, ob 12. uri, na Plečnikovih Žalah, izpred vežice sv. Antona. Sožalno brzojavko je v svojem imenu in v imenu krajanov poslal družini Anteja Mahkote Marko Funkl, novi župan Hrastnika.

 

Cvetje in sveče svojci hvaležno odklanjajo v korist Gorske reševalne zveze Slovenije.

 

 

Fanči Moljk

Fotografije iz knjige Sfinga in F. M.